Buradaki ”En” sözcüğü sadece bilimde değil her konuda çok önemli hale geldi, nedenini tahmin edebilirsiniz, sonuçta popüler bir haber oluyor. O nedenle ben de en'li bir haber yazayım size dedim. Biliyorsunuz Neptün'den daha uzakta bulunan tüm cisimlere Neptün Ötesi Cisimler (NÖC) deniliyor ve bunların sayısı yüzü geçti.

İşte bunların içinde en uzak olanı daha önce keşfedilmişti ve bulanlar ona ”FarOut” yani en uzak adını vermişlerdi. Şimdi yeni bulunan ve FarOut'dan da uzak olana yine keşfedenler bu kez ”FarFarOut” adını verdiler. Türkçe ne diyelim artık siz karar verin.

Dünya Astronomi Birliğinin ilgili kurumu bu tür cisimlere geçici bir ad verir, bunun adı da 2018 AG37. Geçici ad vermenin nedeni yörüngesinin duyarlı hesaplanmaması çünkü son iki yılda sadece 6 gözlemi var. Şubat ayında yapılan gözlemle yapılan yörünge saptamasında şu anda güneşe olan uzaklığı 132 GB. Bir Gök Birimi, (GB) ortalama yer-güneş uzaklığıdır ve değer 150 milyon kilometredir. Pluto cüce gezegeninin uzaklığı 34 GB olduğunu biliyoruz, ondan 4-5 kez daha uzakta. 2018 AG37 cüce gezegen sınıfına girebilecek bir cisim, çapının 400 km olduğu tahmin ediliyor. Yörünge dönemi yaklaşık 1000 yıl olan FarFarOut enöte noktasını geçmiş şu anda Güneşe yaklaşıyor ama yaklaşık 400 yıl sonra enberi noktasına gelecek, işte o zaman da Neptün uzaklığında olacak.

Gökbilimciler hesapladıkları yörüngelerden hareketle bundan daha uzakta olan bazı kuyrukluyıldızları biliyorlar ama bu kadar uzakta gözlenen gerçekten ilk gök cismi. Sakın 9. gezegen mi diye düşünmeyin. Sevgilerimle...