Tüm gökbilimciler ve evren bilimciler doğal olarak çok merak ediyorlardı. Samanyoluna yakın galaksileri incelediğimiz zaman hem büyük hem de küçük uydu galaksilerin olduğunu gördük. Yaklaşık olarak ortalama her galakside 100 milyar yıldız vardı. Acaba tüm evrende ne kadar galaksi var merakı daha da arttı.

Bunun için Hubble uzay teleskobunu bir kaç kullandılar. Galaksi diskinin normali doğrultusunda Ocak (Fornax) takımyıldızı içinde bir bölgeyi seçtiler ve aynı bölgeyi uzun süre gözlediler. İlişik fotoğrafta 11 gün boyunca poz verip çektikleri görüntünün bir kısmını görüyorsunuz. Buna Hubble son derece derin alan (Hubble Ultra Deep Field, HUDF) görüntüsü adını verdiler. İlk hesaplamalara göre 200 milyar galaksi olduğuna kanaat ettiler ama acaba biraz daha uzun poz versek ne görürüz diye düşünmeden edemediler.

O şaheser uzay teleskobunun zamanını tekrar bu işe harcamaya karar verdiler, bu kez aynı bölgeye 23 gün (saat değil, bir poza tam 23 gün) baktılar ve foton toplamaya çalıştılar. Samanyolunun düzlemi boyunca bir bölge seçemezdiler çünkü oradaki gaz ve toz bulutları gelecek fotona engel olurlardı. Elde edilen bu kareye de aşırı derin alan (eXtreme Deep Field, XDF) görüntüsü adını verdiler.

Tüm evreni bir küre olarak düşünürsek XDF bu kürenin sadece 32 milyonda biriydi. Görüntüde tam 5500 galaksi saydılar. Fakat bu alandaki galaksilerin biz sadece %10'unu görebildik dediler. Çünkü kırmızı, sönük uydu galaksileri eğer uzakta iseler göremediklerini biliyorlardı. O zaman bu alanda 55 000 galaksi olmalı dediler. 32 milyon ile 55 bini çarparsak tüm evrendeki galaksilerin sayısını buluruz. Ortaya çıkan sayı 1.76 trilyon. Fakat hala %10 konusunda şüphe duydukları için tüm gökbilimciler 2 trilyon sayısında hemfikirler.

Her galakside ortalama 100 milyar yıldız olduğuna göre bunu 2 trilyon ile çarparsak, evrende kaç tane yıldız var sorusunu yanıtlamış oluruz. Her yıldızın en az bir tane gezegeni olduğunu düşünürsek yıldız sayısı kadar gezegen sayısı var diyebiliriz. Yeryüzündeki sahillerdeki tüm kumları saysanız, elde ettiğiniz sayıyı 50 ile çarparsanız işte o kadar gezegen var. Biz de o kum tanelerinin birinin üzerinde yaşıyoruz.

Yeryüzündeki egemen emperyalist ülke yöneticileri, savaş çıkartarak kendilerine biraz daha toprak katmak için uğraş içindeler. Carl Sagan'ın güzel benzetmesi var, kendileri ile gurur duyan tarihteki bu imparatorlar, padişahlar ve günümüz yöneticileri acaba neyin kavgasını veriyorlar? Sahilde güneşlenirken bir karıncanın bir kum tanesini kucakladığını görürseniz bu savaşı anımsayın. Sevgilerimle...