Hubble Uzay teleskobu 2003 yılının sonları ve 2004 yılının başlarında toplam 11.3 gün 4 farklı filtrede uzayın derinliklerine baktı. Çok uzun süre düşündüler çünkü Samanyolundan dışarı temiz bir şekilde bakmak kolay değildi çünkü gaz toz bulutları ve galaksimizin parlak yıldızları bu çekimi etkileyebilirdi. Ocak (Fornax) takımyıldızında böyle bir alan buldular. Elde edilen karede 10 000 galksi vardı. Bu kareye Hubble Derin Uzay, HDU (Hubble Deep Field, HDF) adını verdiler. 13 milyar IY uzaklığını görüyordu. Daha sonra bu görüntüye moröte ve kırmızıöte görüntülerini de eklediler ve adı Hubble Çok Derin Uzay fotoğrafı oldu. HÇDU 13.2 miyar IY ötedeki galaksileri görebiliyordu.

Bir kenarı 2.4 yay dakikası olan kare şeklindeki HDU görüntüsünü inceleyen bilim insanları 10 000 tane galaksi keşfetti. Görüntünün gökyüzünde kapladığı alan dolunay yüzeyinin 1/140 kadar. Kenarı 1 mm olan kare şeklinde bir kağıt kesin ve kolunuzu uzatarak parmağınızın ucundaki bu kağıtın gökyüzünde kapladığı alan işte bu kadar. Tüm gökyüzünün 41253 derece kare olduğunu bildiğimize göre evren için elde edeceğimiz galaksi sayısı yaklaşık 257 milyardır.

Fotoğrafta bu HDU görülüyor ve gökyüzünde gözlediğimiz dolanay'ın çok küçük bir yerini kapladığı ifade ediliyor. Son yapılan çalışmalarda büyük galaksilerin çevresinde dolanan uydu cüce gökadaların HDU'da görülmediği dolayısıyla çıkan rakamı 10 ile çarpmamız gerektiği kanıtlandı. İşte o zaman yaklaşık 2 trilyon galaksi olduğunu söyleyebiliriz.