Gençlerle yaptığım sohbetlerde onlara her zaman roket teknolojisinin çok kötü olduğunu, onun yerine uzayda daha hızlı gidecek yeni fikirlere ihtiyacımız olduğundan söz ederim. Çalışın siz de bulursunuz derim. Bugün okuduğum bir haber en azından roketin birinci kademesini çöpe atarak uzaya uydu yerleştirme başarısını gösterecek yeni bir teknoloji olduğu için sizinle paylaşıyorum.
Firmanın adı yaptığı işide açıklıyor, SpinLaunch. Karbon fiber bir kolun ucuna yerleştirilen bir uydu çok hızlı döndürülüyor ve sonunda saatte 8 047 km hızla fırlatılıyor. Bu hız ses hızının altı katından fazla. Uzaya çıkınca ikinci kademe roketleri ile istenen yörüngeye yerleştiriliyor. Bu yenilikçi düşünce ile uzaya astronot göndermek olanaksız, en fazla 200 kg ağırlığındaki uydular gönderilebilecek. NASA firmayı finans destekliyor ve onunla hemen bir anlaşma imzalıyor.
Şu anda deneme aşamasında olan yöntem 2025 yılında ilk uyduyu yörüngeye yerleştirecek. Yapılan hesaplara göre kullanılacak roket yakıtının dörtte üçünü kullanmıyor, dolayısıyla atmosferi kirletmiyor. Sistem küçük uyduların fırlatılmasını çok ucuza hallediyor. Sevgilerimle...