Kod adı M101 olan Çarkıfelek gökadasını yabancılar çocuk oyuncağına veya nefis pamuk helvasına benzetiyorlar. Bana göre ise onun görünüşü çok görkemli. Bu güzel görüntü, yanılmayın maalesef tek bir fotoğraftan oluşmuyor. NASA'nın dört uzay teleskobu kullanılarak kırmızıötesi, görünür bölge, morötesi ve X-ışın dalgaboylarında çekilen fotoğrafların üst üste istiflenmesi sonucu elde edilmiş.
Bu yöntem gökyüzü fotoğrafçılığında çok uygulanır. Gökadanın sarmal kollarında hem genç hem de yaşlı yıldızları beraber görmek ancak bu türden fotoğraflarda olanaklıdır.
İlk kez 27 Mart 1781 yılında Pierre Mechain tarafından keşfedilmiş, hemen Charles Messier ile iletişime geçen Mechain gökadanın Messier kataloğuna son giren gökcisimlerinden biri olmasına neden olmuştur. Belirgin beş tane uydu gökadası vardır. İğne gökadasının tersine bize kenarını dğil de yüzünü gösterir. Parlaklığı 7.86 kadir olan Çarkıfelek gökadası Büyükayı takımyıldızında bulunur. Bize olan uzaklığı 21 milyon ışık yılıdır ve Samanyolu'ndan %70 daha büyüktür yani çapı 170 000 ışık yılıdır. Bu uzaklığın anlamı insanoğlu henüz yeryüzünde yürümeye başlamadan önce Çarkıfelek'ten çıkan ışınlar işte bu fotoğrafı oluşturuyor.