Bilim kurgu türü filmlerde uzayda uzun yolculuklar yapmak için insanları uyutarak gönderirler. Bu tam bir kış uykusu gibidir, uzun süre uyutulur. Örnek: Avatar, Yaratık (Aliens), Uzay Yolcuları (Passengers) ve 2001: Bir Uzay Macerası (2001: A Space Odyssey). Mars gibi komşu bir gezegene giderken bilim dünyasına bir yararı varmı sorusunun yanıtına bakacağız ve sonuçta var diyeceğiz.

Kritik travma vakalarında ve ağır ameliyatlarda uzun süredir hastahanelerde bu yöntem uygulandığı biliniyordu.

ESA’nın Uzay Ortamında Bilim ekibi (Science in Space Environment, SciSpacE) bu yöntemle insanları Mars’a gönderirsek ne tür kazançlar elde edebiliriz düşüncesi ile yine ESA’nın bir birimi olan Eşzamanlı Tasarım Tesisine (Concurrent Design Facility, CDF) bir görev verdi. Hedef, altı kişiyi Mars’a yollamak ve beş yıllık bir zaman diliminde onları geri getirmek olarak saptandı. Kısa bir kurstan sonra tasarım ekibi çalışmaya başladı ve ilginç sonuçlar çıktı.

Uzay Yolculari 1

Bir astronotun temel metabolizma hızını %75 azaltılabilirse bu düşünce gerçekleştirilebilir diyor bilim insanları. Önümüzdeki 20 yılda bu sorunu çözebileceklerini düşünüyorlar. Astronotların uyutulacağı mekana “Hazırda Bekletme Alanı” deniliyor. Astronotlar uyutulmadan önce vücut yağlarını artırması gerekiyor ve soğuk ortamda uyurken belirli aralıklarla ilaç alması şart. Mars’a vardıktan sonra uyandırıldığında hiç kas ve kemik kaybı yaşamayacağını ama ancak 21 günde iyileşebiliyor

Uzay Yolculari 2

Haberin ayrıntıları çok fazla ama asıl bu tür uzay yolculuğunun getireceği yararlara bakarsak aynı miktarda astronotu taşıyan normal bir modüle göre aracın kütlesi üçte bir azaltılabiliyor. Çünkü geniş mürettebat bölümlerine ya da yiyecek ve su gibi sarf malzemelerini depolamak zahmetinden kurtuluyorsunuz. ESA’nın SciSpacE ve CDF birimleri, astronotların güvenliği, radyasyondan nasıl korunacakları, acil durumlarda ne yapılacağı ve takımın psikolojisi gibi konularda çalışıyorlar.

Uzay Yolculari 3

NASA da benzer çalışmalara daha önce başlamıştı. 2013 yılında AstroWorks firmasına 100 000$ ödeyerek hazırda bekletme modülü ve uzay aracı tasarımı yaptırmıştı. Fakat haberleri okuyunca tüm olayın tıp bilimine dayandığı görülüyor. Sanrım kış uykusuna yatan kutup ayısı ve sincapların bu işi nasıl gerçekleştirdikleri konusunda daha bilmediğimiz çok şey var. Önümüzdeki yıllarda bu konuda sorun kalmayacak gibi. Sevgilerimle...