Japon Uzay Ajansı JAXA iki gün önce Hayabusa2 adlı bir uzay aracı fırlattı. Hedefi 750 m uzunluğunda 1999 JU3 kod adlı asteroid, C-türü olan bu asteroidlerde diğerlerine göre çok fazla organik materyaller bulunuyor.

Yüzeyine inecek kondularından biri materyal toplayacak ve Hayabusa onları dünyaya getirecek. Aklınız alabiliyor mu tüm bu planları. Japonlar daha önce gönderdikleri Hayabusa uzay aracı ile Itokawa adlı asteroidi takip etmiş çantasına doldurduğu tozları getirip yere bırakmıştı. Hayabusa2 bir anlamda aynı teknolojiyi kullanacak. Şu anda uzayda olan uzay aracı bir yıl boyunca Güneş çevresinde bir yörüngede dolaşacak ve daha sonra yere yakın geçiş yaparak hızlanacak ve hedefine doğru yol alacak. Randevu tarihi Temmuz 2018. Buluşmadan sonra 18 ay beraber yaşayacaklar, 2020 yılında da topladıklarını dünyaya getirecek.

Asteroidin yüzeyini çalışmak için 3 kondudan oluşan bir filosu var. Ana kondunun adı MASCOT. Üzerinde Alman ve Fransız uzay ajanslarının yaptığı dört bilimsel alet var. Diğer iki kondu yüzeyi dolaşacak ve bulduğu materyalleri toplayacak. Hayabusa'nın taşıdığı en ilginç şey ise 2 kg ağırlığında bir bazuka, adına ingilizce Small Carry-on Impactor (SCI) diyorlar ama tam bir bomba. Bakırdan yapılmış SCI yüzeye çarptığında patlayacak ve eiryen bakır darbesi ile krater açacak. Bu deneyin amacı açıklanmamış ama sanırım yere çarpacak bir asteroidin yörüngesini nasıl değiştirebiliriz sorusunun yanıtı aranıyor. İşin içinde NASA da var, navigasyon ve uzaydaki internet ağını kullandırıyor ama en önemlisi konu bilim olunca uluslararası işbirliğinin gerçekleşmesi. Sevgilerimle...