Çift olmak doğanın bir yasası sanki, gökadalarda kavga eden çiftler var, yıldızların çoğu çift, dünyamız da bir anlamda çift ama asteroidlerin de çoğu çift.
26 Ocak 2015 tarihinde dünyamıza yaklaşık 1.2 milyon km yakından geçen bu 325 m çaplı BL86 asteroidinin de 70 m çapında bir uydusu olduğu bulundu. Önce yerden optik teleskopla varlığı gözlenen uydu, daha sonra radar gözlemi ile onaylandı. Bu şekilde geçen göktaşlarının görüntüleri radar yöntemi ile bulunur. Asteroide gönderilen radar sinyalleri çarparak geri yansır ve bu şekilde görüntüleri elde edilir. Bu büyüklükte bir asteroid bir daha 2027 yılında yere yakın geçecek, daha önce değil.
Yer için tehlikeli olarak algılanan bu göktaşlarının %16'sı 200 metreden büyük ve çoğu bir veya iki uydusu oluyor, hatta bazılarında üç tane bulunuyor. 30 Ocak 2014 tarihinde robotik bir teleskop (LINEAR) ile keşfedilen BL86 asteroidi kendi ekseni çevresinde 2.6 saatde bir dönüyor, yavrusu ise çok daha yavaş dönmektedir. Tüm yavrular ana cismin ekvator düzleminde dolanırken BL86'nın yavrusu onun ekvator düzlemine dik düzlemde ve anasından 500 m uzakta bir yörüngede dolanıyor. Yani annesi elinden tutmamış. Sevgilerimle...