Rosetta uzay aracı 67P'nin çok yakınına gidip çektiği fotoğrafları inceleyen bilim insanları bol makale yayınlamaya devam ediyorlar.
Son çalışmalarda kuyrukluyıldızın (KY) yüzeyinde görülen görkemli deliklerin sırrını da çözdüler. Bu deliklerin genişliği 200 m ve derinliği de 180 m yöresinde. KY'ın sadece kuzey yarımküresinde bunlardan 18 tane bulmuşlardı. İlişik fotoğraflarda bunlardan üçünü görüyorsunuz. Deliklerin bazısı derin, bazısı ise daha sığdı. Derin olanların genç yani yeni oluşan, diğerlerinin ise çok daha önce meydana geldiğini de ortaya koydular. Peki neydi bu çukurlar? Nasıl oluşuyordu?
67P güneşe yaklaştıkça içindeki buzun buharlaştığını daha önceki yazılarımda bulabilirsiniz. Unutmayalım sözkonusu buzun temel maddesi su olmakla birlikte karbon monoksit ve karbon dioksit buzu da var. İçyapıda buharlaşan gaz, bir yolunu bulup kendisini dışarı atıyor, sonuçta içyapıda bir takım boşluklar oluşuyor. Bu boşluğun üzerindeki madde ağılığı nedeni ile çöküyor. İşte deliklerin oluşma nedenleri bu. Yeryüzünde de buna benzer bir çok çukur vardır ve bunların temel özelliği çukurun duvarları gayet diktir. Bu oluşuma obruk adı verilir. Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde krater çukuru sanılan olgu da tipik bir obrukdur. İç Anadolu'da bol miktarda obruk görebilirsiniz.
KY'ın bir önceki güneş ziyaretinde oluşan obruklar, güneşten uzaklaştıktan sonra yine bir takım materyallerle yavaş yavaş doluyor. Ama yeni oluşan bir obruk çok daha derin meydana geliyor. Bilim insanların uğraştığı konulara bakın günümüz Türkiye'sinde siyasetçilerimizin uğraştıklarına bakın. Sevgilerimle...