Bir gezegene bu sıfatlar volkanik etkinliğinden dolayı verilir. Eğer volkanik etkinliği varsa sağ, yoksa ölü denektir. Magellan uzay sondası ile Venüs'deki Idunn dağının birkaç yıl önce radar haritası yapıldı. Şu anda bu güzel gezegenin çevresinde dolanan ESA'nın Venüs Express uzay aracı da aynı bölgenin ısısal haritasını çıkardı. Fotoğrafta bu iki haritanın üst üste yerleştirilmiş halini görmekteseniz. Buradaki kırmızı renk daha sıcağı göstermekte ve Idunn dağı da bize birşeyler anlatmaktadır.

Yarıçapı ve kütlesi ile yerin ikizi olan Venüs güneşe bizden daha yakın (109 milyon km) ve toplam karbon miktarı yer ile aynıdır. Fakat farklı yönleri de çok fazladır. Atmosferi hemen hemen tamamen karbon dioksit (CO2) ile kaplı ve sera etkisi umulmadık şekilde şiddetli. Yüzeyindeki basınç yerdekinden 90 kez daha fazla ve sıcaklık 460 derece. Jeoloji dili ile konuşursak onun ölü olduğunu düşünüyorduk. Çünkü hernekadar Venüs haritasında yüzeyinde dağlar ve ilginç olgular varsa da onun jeolojik zaman ölçeğinde değişmediği görülüyordu. Fakat bu düşünceler yeni araştırmalar çerçevesinde değişmektedir. Venüs volkanik olarak yakın geçmişte etkindi, belki bugün bile.

Venüs atmosferi çok kalın olduğu için hiçbir zaman yüzeyini göremeyiz. Aynı zamanda da güneş ışığını yansıtma oranı da yüksektir, o nedenle biz onu çok parlak görürüz. Venüs Express üzerindeki VIRTIS (Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer) aleti bu kalın bulutların altındaki yüzeyi görerek oradaki sıcaklığı ölçmek üzere tasarlanmıştı. Venüs yüzeyinde bazı bölgelerin daha sıcak olduğu belirlendi. Ve bu bölgelerin en azından bazılarının yükseltisi fazla olan (0.5-2.5 km) dağlar ile veya belki volkanlarla ilişkisinin olması ilginç.

Fotoğrafta görülen dağın tepesi ve çevresi sadece birkaç derece daha sıcak. Bu ise yüzeyin altında sıcak bir bölgenin varlığının işaretidir. O bölgeye bakarken bunun bir volkan ve çevresine lavlar akmış gibi gördüğünüzü sanmanız biraz zor. Aslında elde edilen veriler bir akıntı olduğunu da göstermekte ama bu sadece o bölgenin genç olduğunu gösterir. Aştırmayı yapanlar 2.5 milyon yıl önce Venüsün jeolojik olarak etkin olduğunu söylüyorlar ve fotoğraftaki bölgenin 250 000 yıldan önce şekillendiğini ileri sürüyorlar. Bir gezegenin jeolojik zamanında bu değerler onun çok genç olduğunu ifade eder.

Venüs yere en yakın gezegen sadece 40 milyon km, Mars ise en yakın olduğunda 55 milyon km ama Mars hakkında bildiklerimiz Venüs'dekinden çok daha fazla. Bunun için de birçok neden vardır, örneğin güneşten fazla ayrılamadığı ve atmosferinin çok kalın olmasından dolayı onu gözlemek zordur. Bu güzel gezegenden elde edilen her bilgi doğal olarak bu nedenle değerlidir. Henüz bilmediklerimizi yazarsak, neden sera etkisi etkindir, neden tüm yüzey aynı yaşta gözüküyor, neden yüzeyde sıcak bölgeler var ve neden dünyamıza benziyor? Araştırılacak çok konu var, çalışmak gerek.