Avrupa Uzay Ajansının (ESA) temel faaliyetlerinin keşif unsurları ile desteklenmesi projesi kapsamında uzay için umut vadeden yeni fikirler arandı. Bu içerikte bir çok proje kabul edildi. Bunların içinde bir tanesi de başlıkta sözünü ettiğim proje.

İspanyol Teknoloji Merkezi olan Tekniker'de bilimciler bunu yapabileceklerini ileri sürdüler ve ESA da projeyi destekledi.

Yapacakları sistemde güç için güneş enerjisi kullanacaklar. Mars atmosferinin %95'i karbon dioksit. İşte bu havayı astronotların sıvı atığı ile birlikte kullanarak roket için itici gaz üretecekleri bir reaktör planlıyorlar. İkisinin birleşimi sonucu metan gibi hidrokarbonların yanı sıra karbon monoksit ve alkol üretmek için yüksek verimli katalitik malzemelere dayanan fotoelektrokimyasal bir sistem düşünüyorlar. Ayrıca önerdikleri reaktör arta kalan sıvıyı arıtarak içme suyu da üretiyor.

Haberi okuyunca evde bira ve alkol yapan dostlar geldi aklıma. Ben kimyadan anlamam ama dostlarımın her konuda bilgileri vardır, acaba bu müthiş zam furyasından sonra mazot veya benzin de üretebilirler mi diye düşünmeden edemedim. İlk paragrafta sözünü ettiğim ESA'nın projelerine neden ülkemden hiç başvuru yapılmamış.