Neden okulunuzun bahçesine bir Güneş saati yapmıyorsunuz? Dikkat ederseniz "çalışkan" sıfatını kullandım, tüm öğretmenlere değil size sesleniyorum. İki öğretmen arkadaşım bunu başardı, sizin ne eksiğiniz var ki. Shadowspro adında bir uygulama var, her ne kadar üç farklı sürümü varsa da siz bedelsiz olanı bilgisayarınıza indirip çalışmaya başlayabilirsiniz.

Bu yazılıma okulunuzun enlem ve boylamını veriyorsunuz, bir de yapacağınız güneş saatinin büyüklüğünü giriyorsunuz. Uygulama size neleri kullanacağınız parçaların çizimini veriyor. Bunları solidWorks veya SketchUp gibi uygulamalarda modelleyip CNC tezgaha gidecek hale getiriyorsunuz. Şimdi her kentte bulunan bir CNC tezgah sahibine gidip size kaça mal olacağını öğreniyorsunuz. Daha sonra müdür beye gidip elde para var mı diye soruyorsunuz veya velilerden birine olayı anlatıyorsunuz.

Tüm eğitim boyunca güneşin hareketini öğrencilerinize anlatacağınız böyle bir projeyi gerçekleştirmek istemez misiniz? Güneş saatleri hakkında geniş bilgiyi benim de hocam olan Prof. Dr. Zeynel Tunca'nın YouTube'da AstroBilgi evde sunumunlarından öğrenebilirsiniz. Gökyüzünün Güzellikleri adı altında üç sunumu var. Yapmaya başladıktan sonra takıldığınız yerleri sorabileceğiniz o iki çalışkan öğretmenimin adları da Astro Karaman, yani Kadir Yetiş ve Selami Kalkan'dır.

İlişikte bu iki arkadaşımın gerçekleştirdiği güneş saatlerinin fotoğraflarını görüyorsunuz. Birincisi Kadir, ikincisi Selami öğretmenimin. Bu yazının altına yorumlarını yazın, işin başında lütfen bizde para yok diye başlamayın, olayı gerçekleştirin, emek verin, iş paraya kalsın. Sevgilerimle...