Büyük kütleli yıldızlar öldüklerinde geriye kara delik kalır. Bu şekilde ölen bir kara deliği biz gözleyemeyiz, neden onlardan ışık bile kaçamadığı için. Gökyüzünde yıldızların çoğu çift yıldızdır.
İki Kendisi ve yoldaşı büyük kütleli olan bir çift yıldızı düşündüğümüzde önce daha büyük kütleli yıldız ölür ve kara delik olursa, onun yoldaşının yörüngesinden o görünmeyen kara deliğin tüm özelliklerini bulabiliyoruz.
Bu yöntemle bulduğumuz ilk kar deliğin adı Cyg X-1'dır. Konferanslarımda öğrenciler bir kara delik güneş sistemine girerek dünyamızı yutar mı diye sorarlar. Bu kara delikleri sanki Samanyolu içinde gezerek yiyecek arayan canavarlar sanıyorlar. Onlara sadece bugüne dek bulduğumuz kara delikleri anlatırım ve kafadan en yakını 1000 IY uzaklıkta senin dünyanı nasıl yesinler derim. Kafadan attığımı bildiğimden doğrusunu öğreneyim ve gençlere doğru bilgi vereyim diye düşünüyordum. Cyg X-1 buna neden oldu.
Bugün okuduğum bir makalede bu kara deliğin parametreleri yenilenmiş, işte bilim böyle bir şeydir. Yer kürenin yarısını kapsayan radyo teleskoplar ile 6 gün gözlemiş gökbilimciler ve uzaklığı 600 IY olan Cyg X-1 bu gözlemler sonucunda 7200 IY uzaklıkta olduğu ve kütlesinin de 21 güneş kütlesinde olduğunu saptamışlar.
Aşağıda bugüne dek bulunan 16 kara deliğin özelliklerini göreceksiniz. Çizelgeyi WikiPedia'dan aldım. Bize en yakın olanın adı A0620-00/V616 Mon ve bize olan uzaklığı 3500 IY. Artık gençlere daha doğru bir rakam verebilirim. Sevgilerimle...