Bu başlıkta bir yazı okudum, hoşuma gitti, neden derseniz tamamen yazının için fizik dolu. Yoksa böyle bir şey olacağı yok, hadislerde de böyle bir ifade yok, yani şu koşullar gerçekleşirse dünya duracak ve kıyamet kopacak ifadesini kimse duymamış.

Böyle soruları konferanslarımda ortaokul öğrencileri sorar, ben de olmayacak bir şeyi sormayın arkadaşlar diye hafifçe uyarırım. Peki şimdi neden böyle bir senaryoyu size anlatacağım, bilimi sevmemden kaynaklanıyor.

  1. Yer ekvatorunun uzunluğu 40 070 km, dönerken bu yolu 24 saatte alıyoruz. Yol, hız ve zaman arasındaki ilişkiden yararlanarak hızı bulabiliriz, saatte 1670 km. Ülkemizin bulunduğu enlemlerde yaklaşık 1200 km/saat. Araba ile giderken aniden frene basarsanız ne olur, eğer emniyet kemeri kullanmıyorsanız şn camdan dışarı çıkarsınız. Düşünün 1200 km hızla giderken birdenbire durursak, yer yüzündeki ağaçlar, evler, kayalar her şey doğuya doğru yüksek hızla fırlayacak. Hemen arkasından yine yüksek hızlı bir rüzgar yer yüzünü tertemiz yapacak, çünkü sizin hissettiğiniz o fırlamayı atmosferde hissedecek.
  2. O güzelim gökyüzünde artık her gün güneşi göremeyeceğiz. Güneşin görünür günlük hareketi yerin dönmesinden kaynaklanır. Yer dönmese bir günün uzunluğu tam bir yıl sürecekti. Biraz hayal kurun, altı ay gündüz olacaktı yani o süre boyunca güneş hiç batmayacak ve sürekli gökyüzünde duracaktı. En kötüsü de yine altı ay boyunca karanlık içinde kalacaktık. Gökyüzü fotoğrafçıları bayram ederdi herhalde.
  3. Her canlının 24 saate ayarlanmış ve adına sirkadyen ritm adını alan ve vücudunda sakladığı güzel usta bir saati vardır. Bu saati ara sıra durdurursanız güzel olmayan olaylarla karşılaşırsınız. Örneğin uzun bir uçak u-yolculuğu ile ABD'ye giderseniz, geceniz gündüze karışır, uyku bozukluğu yaşayabilir ve kendinizi çok yorgun hissedersiniz. Yer dönmesini durdurduğunda tüm canlılar hastalıklarla karşılaşacaktır çünkü 24 saatlik sirkadyen ritm bozulacaktır. Bücekler, arılar, ağaçlar, balıkların n eler yaşayacağını tahmin edebilirsiniz.
  4. Tüm atmosfer modelleri yerin dönmesine bağlıdır. Gezegenimiz birdenbire durursa hava akımlarının hareket şekli değişecektir. Bugün kullanılar rüzgar modelleri dünya çapında yağışların ve sıcaklıkların artmasında önemli rol oynamaktadır. Yerin dönmesi durursa çöllerde çiçekler açabilir, kutuplar iyive yaşanabilir bölgeler olabilir. Büyük kasırgalar kaynağı dünyanın dönmesi sonucu ortaya çıkan Coriolis kuvvetlerine bağlıdır. Eğer dönmezse artık yeryüzünde bir daha kasırga görülmeyecektir.
  5. Eğer gezegenimiz dönmezse bu kez manyetik alanımızı kaybederiz. Çünkü dünyamızın manyetik alanı iç katı çekirdeği çevreleyen sıvı metal çekirdeğin dönmesi sonucu meydana gelir. Buna gökbilimde dinamo diyoruz. Yerin dönmesi ile sıvı metal çekirdek dönüyor ve sonuçta yerin çevresinde manyetik alan çizgilerinden oluşan bir yapı meydana geliyor. Manyetik alan olmazsa artık pusulamız olmayacak, daha kötüsü evrenin derinliklerinden gelen kozmik ışınlar ve güneşten gelen elektromanyetik fırtınalar yer yüzüne kadar ulaşacak ve insanları çok kötü hasta edecektir.

Daha bu konuda yazılacak çok şey var, örneğin yıldızlarına kenetlenen veya senkronize olan ötegezegenlerin özelliklerinden söz edebiliriz ama yeteri kadar uzun oldu. Gönlünüzü ferah tutun, evrende dönmeyen hiç bir gök cismi yok, onun için de dünyamız dönmeye devam edecek, çok az yavaşlasada siz onu zaten farketmeyeceksiniz. Dünyamız çok güzel, sağlık ve mutluluk içinde yaşamaya devam edin. Sevgilerimle...