Biliyorsunuz geçtiğimiz yıl bu gökyüzünün 11. parlak yıldızı umulmadık şekilde sönümlendi ve bir çok gökbilimci süpernova olarak patlayacak mı diye merak etti. O bir değişen yıldızdı ama hiç bu kadar sönükleşmeşti.
Daha sonra Avcı'nıon sağ omuzunda bulunan ve Avcı takımyıldızının en parlak yıldızı tekrar eski parlaklığına kavuştu. Bu arada yakın olduğu için interferometrik teknik ile gökbilimciler çapını sürekli ölçtüler ve neden bu denli sönükleştiğini anlamaya çalıştılar. Unutmayalım bu süper dev yıldız güneşimizin 700 kat büyüklüğünde.
Bir grup gökbilimci ise eğer süpernova olarak patlasaydı hangi parlaklığa ulaşacaktı diye simülasyon yapmışlar. Bizler bir yıldızın parlaklığını logaritmik olan kadir değeri ile ölçeriz. Yıldız parlaklaştıkça kadir değeri küçülür. Örneğin Betelgeuse'un normal parlaklığı 0.5, Sirius -1.5, Venüs -4 ve dolunay -12 kadir parlaklığındadır. İnsan gözünün görme sınırı ise ışık kirliliğinin hüç olmadığı bir yerde 6. kadirdir.
İlişikteki şekle baktığınızda süpernova patlasaydı parlaklığı dolunay parlaklığına çok yakın olacaktı. Yaklaşık 100-120 gün bu süpernovayı bırakın geceleyin gündüz dahi gökyüzünde görebilecektik. İki yıl boyunca da geceleyin gökyüzünde bize bakacaktı bu parlak yıldız. Yine yapılan hesaplara göre canlı yaşama hiç etkisi olmayacaktı. Yıldız evrimi kuramlarına göre uzak değil, önümüzdeki 100 000 yıl içinde Betelgeuse patlayacak ama ben göremeyeceğim, umarım sizler görebilirsiniz ve böyle bir şenliğe katılırsınız. Sevgilerimle....