Ülker yıldız kümesine bulunduğunuz yerde bulut yoksa bakın, altı tane yıldız sayarsınız fakat tüm kültürlerde bu kümenin adı yedi kız kardeştir. Yedincisine ne oldu diye kimse merak etmez bu çağdaş dünyada ama eski kültürlerde her zaman Ülkerin çeşitli öyküleri vardır ve yedinci güzel kız ile ilgilidir.
Örneğin yunan mitolojisinde bu yedi kız kardeş Titan Atlas'ın kızlarıdır. Tüm gökyüzüne sahip olmak için çabalarken kızlarını koruyamamıştır ve Avcı (Orion) sürekli kızları taciz etmiştir. O da kızlarını gökyüzünde birer yıldız olarak göndermesi için tanrılar tanrısı Zeus'a başvurmuştur. Fakat kızlardan en küçüğü veya en güzeli bir ölümlüye aşık olduğu için saklandı ve sadece altısı gitti.
Avustralya yerlileri aborjinlerde Ülker öyküleri bol miktarda var. Onlar Orion takımyıldızına tencere deselerde şehvetli avcı genç adamlar grubu olarak görüyorlar. Bu genç adamlar tecavüz etmek için gökyüzünde sürekli bu yedi kız kardeşi kovalarken bir tanesi düşüyor ve ölüyor. İnsanlık tarihine bakın binlerce yıldır tecavüz olayı hiç eksilmemiş, hala var.
Geçenlerde yazdım GAIA uydusu şaheser veriler topladı, milyarlarca yıldızın uzayda nereden nereye gittiğini veya nereden ne zaman geldiğini artık gökbilimciler hesap edebiliyorlar. 100 000 yıl önce Ülker kümesinin yıldızlarının konumlarına baktılar. Parlak Atlas adlı yıldızın bugün yanında bulunan Pleione yıldızı o zamanlar Atlas'dan ayrıkmış. Bugün o iki yıldızı gözümüz ayıramıyor. Çünkü birbirine çok yakın. Aynı bugünlerde Jupiter ile Satürn'ğ gözümüz ayrı ayrı göremediği gibi. Fakat yüz bin yıl önce ikisi birbirinden yeteri kadar ayrık olduğu için ilk insanlar o gruba yedi kız kardeş adını takmışlar.
İnsan tarihini araştıran bilimciler ilk insanların Afrikada olduğunu, oradan diğer kıtalara göç ettiğini söylüyorlar. Dolayısıyla yedi kız kardeşin hikayesi binlerce yıl önce Afrikada ateş başında gökyüzünü inceleyen ilk insanlar yedi yıldızı bir arada görmüşler ve o gruba yedi kız kardeş adını vermişler. Avustralya, Avrupa ve Asya'ya seyahat ederken tüm insanlar bu hikayeleri yanlarında mı taşıdı diye insan sormadan edemiyor.
İlişikte, benim 2017'de çektiğim çok kötü bir Ülker fotoğrafını görüyorsunuz. Sağ tarafta parlak olan Atlas adlı yıldız, onun yanındaki ise Pleione. Teleskopla çekildiği için ayrık gözüküyor, çünkü kullandığım teleskobun çapı 92 mm. Ortalama bir insan gözünün çapı ise 8 mm'dir. Bu yazıdan benim öğrendiğim akrebi öldürmeye çalışan bir avcı yokmuş, onun yerine kızların peşinde koşan şehvetli genç avcılar varmış. Sevgilerimle...