Var mı diye bana sormayın, bir jeobiyolog liderliğinde bilimciler ekibi oturmuş araştırmış ve böyle iki düzine ötegezegen belirlemişler. Hangi ötegezegende yaşam olabilir sorusunun yanıtını her zaman şu şekilde yanıtlıyoruz. Yüzeyinde sıvı su olan yani yıldızından belli uzaklıkta olan kayalık bir gezegende yaşam var olabilir diyoruz.

Yüzeyinde sıvı su olması için gezegenin yaşanabilir bölgede olması gerekir. Güneş sisteminde yaşanabilir bölge Venüs ve Mars'ı da içinde barındırıyor. Peki o tür bir gezegene inip hemen evinizi yaparak, yaşayabilir misiniz.

Dünyamız G-türü bir yıldız çevresinde dolanır. Bu tür yıldızlar 10 milyar yıl yaşarlar. İnsanlığın evrimleşmesi için neredeyse 4.5 milyar yıl geçmiş, önümüzde sadece 4.5 milyar yıl kaldı. Halbuki K-türü bir yıldızın çevresinde dolanan bir gezegende yaşasaydık çok daha uzun yıllar gezegenimiz var olurdu. Bu tür yıldızların yaşam süresi 70 milyar yı yöresindedir. Düşünce güzel de 5 milyar yılda üstünde yaşayan insanların evrimleştikten sonra dünyalarını nasıl yok edecekleri hesaba katılmamış.

İkinci kriter gezegenin kütlesi dünyanın kütlesinden %10 daha fazla olsaydı o zaman jeolojik olarak daha aktif olacak, gezegenin iç kısmı radyoaktif bozunmadan dolayı daha fazla ısı tutacak, manyetik alanı daha kuvvetli olacak. Fakat en önemlisi kütle çekimi daha daha fazla olacağı için atmosferini daha sıkı tutacak. Biliyorsunuz her sene atmosferden 90 ton hidrojen atomu kaçıyor, onu da önlemiş olacak. Her kriterden sonra kendi yorumumu koymadan duramıyorum. Dünyanın çekim kuvveti daha fazla olduğunda yakışıklı erkekler ve güzel kızlar da yer yüzünde kalmazdı. Çünkü doğduğumuz günden bu yana bize şekil veren yerin çekim gücüdür.

Üçüncü kriter örneğin gezegenin boyutu dünyanın 1.5 katı olsaydı yerden daha elverişli olurdu diyorlar. Nedeni yüzey alanı büyük olacağı için daha fazla insanın yaşayabileceği bir gezegen olurdu. Bana kalırsa böyle bir gezegende yaşayan insanların yine rantı düşünmesine neden olurdu. Son kriter ise ortalama sıcaklığın dünyadan 5 derece daha fazla olsaydı ve su miktarı da daha fazla olsaydı dünyadan daha elverişli olurdu diyorlar. Çünkü o zaman bol miktarda yağmur ormanları olurdu ve insanlar oradaki biyolojik çeşitliliğin tadını çıkarırdı. Orada yaşayan insanlar o canım ormanları yakarlarsa ne olur diye düşünmemiş bilimciler.

Her neyse, saptanan bu 24 ötegezegenin bu dört kriterin tamamını karşılayan yokmuş. Sadece bir tanesi tüm kriterleri sağlamaya yakınmış. Düşünce çok güzel, dünyadan daha güzel ve daha elverişli ötegezegenlerin olabileceği de ortaya çıkarılmış. İşte bu bilimsel bir düşünce dostlarım, normal insanın aklına gelmeyen konular üzerinde fikir yürütmek. Sevgilerimle...