Bugün başka yıldızların çevresinde dolanan 4000'den fazla ötegezegen bulduk. Bunların içinde dünya benzeri hangileri olabilir konusunda çok yol aldık. Yaşanabilir bölgede olan gezegenlerin içinde kütlesi ve boyutları dünyamıza benzer olanları bir kenara ayırdık. Şimdi 2021'de uzaya fırlatılacak James Webb teleskobunu bekliyoruz, neden çünkü çok ayrıntılı gözlemler yapacak yetenekte.
NASA Arizona Üniversitesi liderliğinde disiplinler arası yeni bir bilim kurulu oluşturdu. Kurulda astrofizik, jeofizik, jeokimya, astrobiyoloji, oşinografi ve ekoloji bilim dallarından bilim insanları bir arada çalışıyorlar. NASA bu ekipten şöyle bir şey istiyor, bana "Yaşam Saptama İndeksi" tanımlayın diyor.
James Webb teleskobu ötegezegenlerin atmosferlerini inceleyecek, ne tür gazlardan meydana geldiğini saptayacak. En önemli element oksijen. Çünkü dünyamızdaki oksijeni okyanuslardaki mikroplar ve yeryüzündeki bitkiler fotosentez olayı ile üretiyorlar, yani canlılar üretiyor. Bilim kurulu şimdi oksijen üzerinde yoğunlaşmış vaziyette.
Yeryüzündeki okyanusların toplam kütlesi dünya kütlesinin küçük bir miktarıdır, %0.025. Halbuki güneş sistemimizin dışındaki gezegenlerin uydularında bu oran %50 yöresindedir. Eğer bir ötegezegende %0.2 oranında su bulunduğunda bu orada yaşam olduğunu bize göstermez diyorlar. Dünyamızdan 8 kat fazla okyanus olduğuna göre o ötegezegen tamamen okyanuslarla kaplı olacaktır. Böyle bir gezegende fotosentez sonucu çok daha az oksijen üretilecektir diyorlar. Nedeni de çeşitli besleyici elementleri barındıran toprağın olmaması.
NASA bu yaşam saptama indeksini kullanmak istiyor. İlişik şekilde söz konusu iki gezegenin farkı ortaya konulmuş. Sevgilerimle...