Hızlı radyo patlamaları hakkında daha önce uzun bir yazı yazmıştım, şu adresden okuyabilirsiniz https://is.gd/b0cD8D Radyo astronomi yapan bilimciler için ilginç bir olaydı, bir saniyeden çok az sürede meydana gelen bu patlamaların uzaylılardan geldiğini ileri sürenler bile vardı çünkü bilimciler bir türlü bulamamışlardı nerden geldiğini. Bir bölümü Samanyolu dışından derken diğerleri gökadamızdan geliyor diyorlardı.
Nihayet problem çözüldü. 28 Nisan günü iki radyo teleskop birden aynı patlamayı gözledi ve bu bizden 30 000 Iy uzaklıktaki patlama yapan bir manyetardı. Bir kaç gün sonra aynı manyetardan ikinci bir patlama gözlediler. İlginç olan güneşimize yakın patlama yapan manyetarlar var ama onlardan bugüne dek böyle bir sinyal alınmamıştı. O zaman bu sinyal yine yakın gökadalardaki manyetarlardan gelmekte düşüncesi ağır basmaktadır.
Manyetar ne demek? Manyetik alanı çok kuvvetli olan nötron yıldızlarına manyetar denir. Kütlesi büyük olan yıldızlar öldüklerinde geriye çok sıkışık çekirdekleri kalır, işte bu ölü yıldıza nötron yıldızı denir. Merkezinde artık enerji üretemediği için iyice içine çöker ve 3-4 güneş kütlesinde, yaklaşık 20 km çapında nötronlardan oluşmuş bir gök cismidir.
Manyetik alanı o kadar güçlüdür ki insanoğlunun yaptığı en iyi mıknatıstan trilyonlarca daha kuvvetlidir. Eğer bir manyetara 1000 km yaklaşırsanız sizi dehşet verici bir şekilde öldürür. Vücudunuzdaki atomların elektronları çekip alacak güçtedir. Yandaki şekilde ressam çizimi bir manyetar görünmektedir. Sevgilerimle...