Bilindiği gibi güneşimize en yakın yıldız Proxima Centauri. Uzun yıllardır bu yıldızın çevresinde gezegen var mı diye araştırılıyordu. 2016 yılında ilki yani Proxima b bulundu. 11.2 günde yıldızının çevresinde dolanıyordu ve 1.17 dünya kütlesindeydi.

Yörüngesinde çok kısa dönmesinden anlayacaksınız, yıldızına çok yakın ama yıldızı çok küçük ve enerjisi az olduğu için Proxima b yaşanabilir bölgedeydi. Hem kayalık hem de yüzeyinde sıvı su barındırıyordu. Bu ötegezegen hakkında ayrıntılı bilgiyi Astronomi Diyarı sayfasında bulabilirsiniz (https://is.gd/x6cBYp).

İlk yakın ötegezegen dikine hız yöntemi ile bulunmuştu, yani yıldızın kütle merkezi çevresindeki çok küçük hareketinden. Geçtiğimiz ay aynı yıldızın çevresinde dolanan ikinci bir ötegezegen bulundu. Bunu bulurken sadece dikine hız yöntrmin değil, aynı zamanda doğrudan görüntüleme ve astrometrik yöntem de kullanıldı. Son yöntemde Hubble verilerini kullandı, yıldızın gökyüzünde konum değiştirmesinden yararlandı, yani yine yıldızın kütle merkezi çevresindeki hareketi kullanıldı.

Gezegen yıldızının çevresinde 1907 günde bir dolanıyordu, hemen anlıyoruz ki yıldızında epeyi uzakta. Dünyanın güneşe olan uzaklığının yaklaşık 1.5 katı uzaktaydı. Bu değerden de ötegezegenin dünyadan ne kadar soğuk olduğunu çıkartırız. Kullanılan yöntemlerden gezegenin kütlesi dünyadan yedi kat fazlaydı, belki de bir gaz gezegendir. Bilindiği gibi ötegezegenler genellikle geçiş yöntemi ile keşfedilir, fakat Prxima Centauri'nin gezegenlerinin yörünge düzlemleri bakış doğrultumuzda değildi, o nedenle farklı yöntemler kullanıldı.

İlişik resimde bir ressam çizim görüyorsunuz, yıldız ve çevresinde dolanan iki ötegezegeni ile beraber. Doğrudan görüntüleme yönteminde Proxima c'nin parlaklık değişmesinden gezegenin çevresinde Satürn gezegenine benzeyen bir halka olduğu da ileri sürülmektedir. Resimde bu halka da gösterilmektedir. Eğer bu gezegenlerin birinde yaşayan uzaylılar varsa bize gelemeyeceklerini yıldızının uzaklığından biliyoruz. Yaklaşık 40 trilyon kilometre yolu aşacak bilgileri yoktur. Sevgilerimle...