Bugünlerde sokağa çıkarken eldiven giyiyorsunuz ama ne kada sıkılıyorsunuz değil mi? İşte Uzay yürüyüşüne çıkan yaklaşık 7 saat uzayda bir sürü iş yapan astronotların o eldiven içindeki ellerini biraz düşünün. İleride Ay'da veya Mars'da görev yapacak astronotların eldivenleri biraz daha ileri teknolojide olmalı değil mi?

ESA'nın finansal desteği ile Petex etkinliğinde uzay elbiselerinde kullanılacak textil ürünleri üretecek. İşte bu materyalleri kullanarak Fransız şirketi Comex ve onun tasarımcısı Agatha Medioni bu eldiveni tasarladı. Özellikleri nelerdir diye baktığımızda tam on parmağında on marifet deriz ya o türden. En başta astronotun ellerini uzaydaki vakumdan koruyor ama küçük bir hareketle Ay'da yürüyen bir jipi veya Mars'ta uçan bir helikopteri bu eldivenle rahat kontrol edebiliyor.

Hedef nesnelerin uzaklığını ölçebilen bir lazer ışığına sahipler. Şu anda ISS'de uzay yürüyüşü yapan astronotların bel bölgelerinde bir ekran var. Bu ekranda oksijenin ne kadar kaldığı gibi önemli bilgiler bulunur. Astronotlar o ekrana bakmak için kollarında bir ayna taşırlar. Benim gibi göbekli olmasalarda o ekrana bakmak çok zordur. İşte bu önemli ekranı tasarımcı eldivene yerleştirmiş, artık aynaya gereksinme olmayacak.

Petex projesinde üretilen giysiler + 120 °C ila –170 °C arasındaki sıcaklık farklılıklarına dayanıklı ve astronotları radyasyona karşı güvenli tutarken aynı zamanda o ince ay tozlarından koruyacak kadar yetenekli olması gerekir. Astronot o elbise içinde rahat ve kolay bir şekilde hareket edebilmelidir. Bu elbiselerin geleceğinde kendi kendine onarım yapabilmeli, enerji toplayabilmeli ve üzerinde birbirleri ile entegre sensörler olmalı. Bu durumda siz de böyle bir uzay giysisi tasarlayabilir misiniz? Sevgilerimle...