Konferanslarda sorulara geldiği zaman bir öğrenci mutlaka sorar, hocam en büyük yıldız hangisidir diye. Ben de ilişikte gördüğünüz posteri gördüm, baktım içindekiler güncel değil, yanlış, oturdum türkçeleştirdim ve WikiPedia'dan aldığım bilgilerle güncelleştirdim. Etkinlik günlerinizde okul koridorlarına asarsınız, çünkü çocuklar merak ediyor.

Yıldızların büyüklüğü deyince biz gök bilimciler kütlece büyük olanları anlarız ama öğrencilerimizin aklı fikri fiziksel büyüklüktedir yani çapı ne kadar büyük. O nedenle burada yıldızların çapının kaç güneş çapı olduğu verilmiştir. Listedeki yıldızları güneşin yerine koysak çapları Satürn yörüngesini aşıyor. Güneşin yarıçapı 695 500 km olduğunu unutmayalım.

Çok yakın zamanda bir öğretmen arkadaş Güneş orta büyüklükte bir yıldız mıdır diye sordu. Yanıt veremedim, neden derseniz bir sepette büyük, küçük yumurtalar olsa orta halli birini bulursunuz ve bu orta büyüklükte dersiniz. Konu yıldızlara geldiğinde 2000 güneş büyüklüğünde de yıldız var 0.2 güneş büyüklüğünde de. Büyük yıldızların sayısı evrende çok az ama güneşten küçük yıldızların sayısı evrende çok fazla. O nedenle ben orta büyüklükte bir yıldız saptayamıyorum. Sevgilerimle...

En Buyuk 10 Yildiz