26 Ekim günü sesli ve görüntülü olarak Papa Benedict astronotlarla sohbet etti. Günaydın veya iyi akşamlar diye söze başlayan Papa hemen siz uzayda olduğunuz için tabii ki farkında değilsiniz diyerek sorularına başladı. Şu anda Uluslararası Uzay İstasyonunda 3 NASA, 2 Rus ve 1 ESA'dan İtalyan astronot (Paolo Nespoli) yerden 350 km yukarıda çalışyorlar. Tüm konuşmaları diğer astronotlara Naspoli tercüme ediyor.

Uçuş komutanı Randy Bresnik uzaydan dünyamızı seyretmek çok güzel diyerek söze başlıyor ve buradan baktığımızda yer yüzünde ne sınır, ne çekişme ne de savaş gözükmüyor, burası barış dolu diyor. Papa cevaben ama dünyamız kendisini yok edecek veya kötü işler yapacak yetenekte diyor. Sohbet bu şekilde devam ederken Papa Naspoli'ye şu soruyu yöneltiyor.

Limitsiz bir evrenin içindeyiz, nereden geliyoruz, nereye gidiyoruz? Uzaydaki tecrübeniz ışığında evrende insanın yeri hakkında ne düşünüyorsunuz? Naspoli ben bir mühendisim sorunuz çok karmaşık diye yanıtlıyor. Burada sürekli olarak daha çok öğreniyoruz ama öğrendikçe bildiklerimizin ne kadar az olduğunu kavrıyoruz.

Papanın bu sorusunu okuyunca aklıma bir bilgisayar fıkrası geldi. İlk yapılan bilgisayarı çeşitli ülkelerden gelen önemli kişilere tanıtıyorlarmış. Ne sorarsanız bilgisayar cevap verir demişler. Kimi ziyaretçi dünta nüfusunu sormuş, diğeri küresel ısınmayı sormuş, bilgisayar hemen yanıtlamış. Sıra Türk ziyaretçiye gelmiş "ne var ne yok" diye sormuş, bilgisayar uzun süre çalıştıktan sonra dumanlar çıkartarak yanmış. Banal bir fıkra biliyorum. Sevgilerimle...