Bugün okudum, YouTube’da tam 17 milyon video varmış dünyanın düz olduğunu gösteren. Banada sordular bir kaç kez FaceBook’da, güldüm geçtim, yanıt vermedim türk gencinin o kadar da akılsız olmadığını düşündüğümden.

Tam benim meşhur “Sahte Bilim” sunumlarının bir parçası. İnsanların düz dünya gibi şeylere inanması için bir sürü neden vardır. İşte bu nedenlerle YouTube’da video sayısı artmaktadır. Quora’da bir kişi çok güzel yanıt vermiş bu iddialara, ben de size aktarayım.

  1. Kötü eğitim: Ülkemde de bilim konusunda çok kötü eğitim almış bir çok insan vardır. Onlar eleştirel düşünce, araştırma ve beceri analizi gibi kavramları öğrenmemişlerdir. Bu tür insanlar kendilerine mantıklı gelen duydukları veya gördükleri bazı şeyleri gerçek olarak algılarlar. Gerçek olup olmadığını araştırmazlar ve hiç şüphe duymazlar.
  2. Mesih kompleksi: Genel olarak insanlar, kendilerinin bildiği ama diğerlerinin bilmediği bir konu varsa çok hoşlarına gider ve bunu paylaşmaktan zevk alırlar çünkü diğerlerinden çok daha akıllı ve iyi olduklarını düşünürler. bunun basit iki örneği dedikodu ve sır vermektir. Düz dünya fikrine inananların bazıları daha da ileri giderek çok şey bildiklerini sanırlar ve insanlığı kurtarmaya çalışırlar. Bu videolarda genellikle “gözünü aç ve gerçekleri gör” gibi ifadeler yer alır.
  3. Devlet ve otoritelere duyulan akıldışı güvensizlik: Sözünü ettiğimiz videolarda bu kavram çok aşikar çünkü çoğunda NASA yalan söylemekte ve kamera görüntüleri olsun, fotoğraflar olsun onlara göre sahtedir. NASA’nın bütçesi vergi ödeyenlerden geliyor ve bunların bazıları hükümetin her şeyi sahte çünkü toplanan paraları çalıyorlar.
  4. Çok meşhur birinin söylediğine inanmak: İnsanların bazıları meşhur insanların veya hoşlandıkları güvendikleri bir kişinin söylediğine körü körüne inanma eğilimindedirler. Örneğin Mustafa Topallıoğlu dünya düz demişse ve tanınan bir müzisyen ise onun şarkılarını seven kişiler onun söylediklerine inanırlar.
  5. Trollemek: Sosyal medyada huzur bozan, sağa sola sataşan, yoktan yere sıkıntı yaratan, sarkıntılık yapan, başkalarını tuzağa düşüren kullanıcılara trol denir ve bunların yaptıkları eyleme de trollemek denir. Trollerin çoğu kötü karakterli, fanatik, içten pazarlıklı, ırkçı ve önyargılıdır. İşte düz dünya tartışmasına troller de katılınca olayın nereye varacağını düşünün.

Yukarıda anlattığım 5 neden, yassı dünyaya inananların sayısının neden arttığını gösteren nedenlerden bazılarıdır. Bunların içinde en önemli olan ise mesih kompleksidir, çünkü insanın doğasında vardır. Her zaman bilime güvenin, bu tür saçma bilgilerin peşinden koşmayın ve biraz kuşku duyun. Sevgilerimle…