NASA’nın Yeni Ufuklar uzay aracı bu köhne gezegenin yanından bir çok gözlem yaparak geçti gitti. Hiç bir arkadaşım da sormadı, bir zamanlar müthiş bir tartışma vardı, Eris mi büyük yoksa Pluto mu şeklinde. Artık Pluto’nun büyüklüğünü çok duyarlı bir şekilde biliyoruz, bu tartışma sonuçlandı mı acaba?
Evet uzay aracının aldığı verilerden Pluto’nun çapı 2372 km olarak ölçüldü. Eris ise 2326 km çapında. O zaman amerikalılar diyor ki Neptün’den uzakta olan gök cisimleri içinde en büyük Pluto, neden onu gezegenlikten attınız. Çünkü Pluto’nun kütlesi küçük, bizim Ay’ın kütlesinin altıda biri kadar. O nedenle çevresini temizleyemediği için gezegenlikten atıldı.
Biliyorsunuz gezegenlerin çoğunun ekvator bölgesindeki yarıçapı, kutuplardaki yarıçapından daha büyüktür. Yani kutuplardan basık bir görüntüdedir. Bu genç yaşlarında hızlı dönmekden kaynaklanır. Pluto’da böyle bir durum yok, her iki yarıçapı da eşit. Pluto çekirdeği kayalık bir materyalden oluşmuş ve onun üzeri buzlarla kaplı. Dolayısıyla yüzey yapısı sürekli değişir. Özellikle güneşe yaklaştığında buzlar eriyor ve o zaman atmosferi genişliyor. Yoğunluğu 1.86 gr/cm^3’dir ve Eris’den (2.5) daha küçüktür.
Ay’ımızın çapı 3473 km, bu ne demek Pluto Ay’ımızın sadece üçte ikisi kadar. Diğer taraftan gezegen olması istenen Pluto, güneş sistemindeki 7 uydudan da küçük. Bunlar bizim uydumuz Ay, Neptün’ün uydusu Triton, Satürn’ün uydusu Titan ve Jüpiter’in Galileo uyduları. Fotoğrafta Pluto ve uydusu Charon’un boyutu Dünyamızla karşılaştırılmış, ne denli küçük olduğunu buradan da anlayabiliyoruz.