Bir gezegen nasıl isyankar olur anlatacağım ama daha önce sizlere bir kaç kez Neptün Ötesi Cisimlerden (NÖC) söz etmiştim. Pluto dahil Neptün yörüngesinden daha uzakta olanlara bilim dünyasında bu isim verilir. İlk NÖC Pluto 1930 yılında keşfedildikten sonra ikincisi 1992 yılında keşfedildi, 1992QB. 2016 yılının başında ise 1750 NÖC kataloglanmıştı. Teknolojinin eseri.

Niku ilk kez 2011 yılında keşfedilmiş (2011 KT19) fakat sonra kaybedilmişti. Daha sonra her gün gökyüzünü fotoğraflayan robotik teleskoplardan Pan-STARRS elde ettiği verilerle yörüngesi saptandı. Çoğu Çinli olan ilim insanları yazdıkları makalede bu cismin özelliklerini ortaya koydular. Çince’de isyankar anlamına gelen Niku adını verdiler.

Niku’nun yörüngesi tüm gezegenleri yörünge düzlemlerinin bulunduğu tutulma düzlemi ile 110 derece açı yapıyordu ve çok daha basık bir elips şeklindeydi. Fakat en büyük isyankarlığı tüm gezegenler Güneş çevresinde aynı yönde dolanırken bu ters yönde dolanıyordu. Parlaklığı Neptün’den 160 000 kez daha sönüktü, bu veriden hareketle çapı 100-250 km yöresinde tahmin ediliyor.

Benzer özelliklere sahip başka NÖC’ler de bulundu. O zaman neden bu cisimler isyankar sorusunun yanıtı aranmaya başlandı. İleri sürülen tezlere göre bir 9. gezegen var ve onun meydana getirdiği tedirginlik sonucu bu tür cisimlerin yörüngesini değiştirdi düşüncesi şimdilik ağır basıyor. Anlaşılan hala 9. gezegen aranıyor, bakalım bulacaklar mı? Benim adımı (İbrahim Ethem) taşıyan peygambere dua edilince kaybettiğiniz şey bulunurmuş. Bilmiyorum bu konuda çalışanlar bilim insanları bu duayı biliyorlar mı? Sevgilerimle…