Karadelik fotoğrafı dediysem hemen karşı çıkmayın, tabii ki onun çevresindeki olay ufkunun fotoğrafını çekmek istiyor bir grup bilim insanı ve başlarında Sevgili Feryal Özel var.

Yaklaşık bir ay önce İTO Bilim ve Sanat merkezinin düzenlediği etkinlikte beraberdik, orada açıklamıştı bu projeyi. Ben de eğer başarırsanız bilimde ikinci Nobel ödülü de ülkemize gelir demiştim, kendisi hafifçe gülümsemişti. Dün tüm ABD bilim basınında haberi çıktı çünkü Feryal Amerikan Astronomi Derneğinin kongresinde projelerini açıklamış. Karadeliğin çevresindeki maddenin hareketlerini görmek istiyorlar bu çalışmada. Fotoğrafta bunun bir simülasyonunu görüyorsunuz.

Samanyolu merkezindeki karadeliği sürekli gözleyen 9 teleskobu bir araya getirecekler. O nedenle bu birlikteliğe Olay Ufku Teleskobu (EHT, Event Horizon Telescope) diyorlar. 2017 sonlarında ve 2018'de söz konusu 9 teleskop belirli zamanlarda ortak çalışarak ayırma gücünü artırmayı amaçlıyor. Bu teleskoplar Arizona, Hawaii, Şili, Grönland ve Antartika'da bulunuyor. Sonuçta karadeliğin çevresinde var olan yığılma diskinin yapısı, manyetik alanı, neden jetlerin bu karadelikte oluşmadığı gibi çeşitli astrofizik sorularının yanıtı anlaşılmış olacak.

Feryal Özel ile ilgili daha önce elde ettiği başarıları yazmıştım. Bir Türk kadının başarısı hepimizi heyecanlandırıyor. Başaracağından eminim. Ülkemizdeki kızlarımıza çok güzel bir örnek olduğu da bir gerçek. Sevgilerimle..