Sarsa beni diyeceğim de öyle uzunlar ki, beni milyarlarca kez sararlar. Son yıllarda 3 makale okudum güneş sisteminin bulunduğu kol ikiye ayrılıyor, yeni bir kol bulundu başlıkları altında.

Şimdi de tüm Samanyolunu saran bir kol bulundu diye okuyunca mecazi anlamda biraz feryat ettim. Feryadım neydi biliyor musunuz? Bilimcilerden biri çıksa da şu güzelim gökadanın kuzey kutbuna, oradan güzel bir fotoğraf çekse bize gönderse de görsek bu sarmal kolların nereye kadar uzandığını.Ama bunun olanaksız olduğunu en başta ben biliyorum. İçinde bulunduğunuz odanın duvarlarını ve içini fotoğraflayabilirsiniz. Odanın dışına çıkamıyorsanız bulunduğunuz odanın dışarıdan nasıl göründüğünü bilemezsiniz. İşte o zaman radyo astronomi araya giriyor.

Radyo astronomi bize hidrojen bulutlarını ve uzaklıklarını gösteriyordu. İşte bu gözlemlerden gökadamızın dört adet kolu olduğu anlaşıldı. Bunu nasıl anlıyoruz, yeni yıldızların oluştuğu gaz ve toz bulutları ve yıldızlar bu kollarda yer aldığı için biliyoruz. Bu dört sarmal kol da merkezdeki küçük bir çubukdan (bar) çıkıyordu. Son çalışma Çin'den geldi. Gökada merkezinin arkasını görebilmek için karbon monoksit gazının saldığı ışınım kullanıldı. Karbon monoksit, hidrojenden sonra yıldızlararası ortamda en bol bulunan gazdır. Merkezin arkasında 46 000 ila 67 000 IY arasında 48 yeni bulut buldular, daha önce de 24 tane bulunmuştu. 72 adet bulutun Scutum–Centaurus kolunu 30 IY daha uzattığını ortaya koydular. Yayınladıkları temsili resmi görüyorsunuz. Teknoloji ve bilimsel çalışmalar ilerledikçe yaşadığımız odanın dışarıdan nasıl göründüğünü daha net bir şekilde ortaya koyacağız. Sevgilerimle...