Yeni gelen haberden öğreniyoruz ki yağışlar zaten 12 adet uydudan takip ediliyormuş ve Japon JAXA ile atılan kısaca GPM (Global Precipitation Measurement ) denilen bu uydu uzayda sadece orkestra şefliği yapmak üzere gönderilmiş.

Tabii olay o kadar basit değil. Farklı ülkelerin uzayda bu işi yapan 12 uydusunun ölçümlerini kalibre ederek bir standarta bağlayan GPM uydusunun görevi de çok önemli.

Sonuç bir dünya haritası üzerinde 2014 yılının Nisan ve Eylül tarihleri arasında tüm yağışları her saat için gösteren güzel bir video yayınlandı. Bu video yeryüzünün %87'sini kapsıyor, sadece kuzey ve güney kutup bölgeleri yok. Hem yağmur hem de kar yağışını gösteriyor. Bu videoyu seyrettiğinizde yağmur ve kar fırtınasının yeryüzünde zamanla nasıl hareket ettiğini görüyorsunuz. İşte bu hareketi inceleyen uzmanlar gelecekte yağışları çok daha iyi tahmin edebilecekler. Ayrıca yaşadığımız bu dünyada su çevrimini de anlamak açısından çok önemli. Ekvator bölgesinde buharlaşan su nemli bir havanın oluşmasına neden oluyor ve bu hava batıya kayarak yağışı meydana getiriyor. Bu video üzerinde buna benzer bir çok olguyu siz de farkedebilirsiniz. Videonun adresi http://goo.gl/TbHw7V Sevgilerimle...