Benim yazılarımda bu tür yıldız adlarına alıştınız nasıl olsa, yıldızın katalog numarası başka bir şey değil. Belki ilk kez IRAS uydusu ile gözlendiği için onun kataloğundaki numara kullanılmıştır.

Herneyse önemli değil gelin güzelimizi tanıyalım. Bu yıldız, Atacama çölünde kurulan Büyük Atacama milimetre ve milimetre altı dalgaboylarında gözlem yapan radyo teleskop dizisi (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array, ALMA) ile gözlenmiş, ama daha önce farklı teleskoplar ile de gözlem verileri elde edilmiş. Sonuçta bu bölge için tüm veriler birleştirildiğinde ikinci resimde görülen model ortaya çıkıyor. İşte bu model bir sanatçıya veriliyor ve ressam bilimsel verilere bağlı kalarak bu güzeli ortaya çıkarıyor. Doğum sancısı çeken anne ikiz bir bebek (pardon yıldız) dünyaya getiriyor. Bu yıldızlar oluşurken en az iki gaz jeti fırlatıyor ve bu hali ile bir kum saatini andırıyor.

IRAS 16547 4247 bMavi renkte gözüken bu gaz fışkırmaları, metil alkolün (CH3OH) salma çizgisinden elde edilmiş. Büyük kütleli yıldız oluşum bölgelerinde bu kum saati yapısı ilk kez bu dalgaboyunda gözlenmiş. Eğer bir kümede büyük kütleli yıldızlar oluşuyorsa o bölgede çok sayıda doğum olduğundan, düşük kütleli yıldızların oluştuğu kümelere göre çok karmaşık yapıya sahiptir. İşte ALMA, yüksek ayırma gücü ile bu karmaşık yapıda oluşan büyük kütleli yıldızların oluşumunu anlamamız için bize yeni bir pencere açıyor. Büyük kütleli yıldızların nasıl oluştuğu konusunda bilgimiz çok az çünkü bu tür yıldızların sayısı çok azdır, üstelik çok çabuk evrimleşirler. O nedenle onların oluşumunu anlamak önemlidir. Her ne kadar bir sanatçının eserini sizinle paylaşıyor olsam da bu da gökyüzünün güzeli sayılır. Sevgilerimle...