Konfreranslarımda muhakkak bilmeniz iki rakam diyerek güneşin bizden uzaklığını (149.5 milyon km) ve çapını (1.4 milyon km) veririm.

Doğal olarak bu sayıların ne denli büyük olduğunu anlatırım ama şimdi vereceğim rakamları aklınızda tutmasanız da olur. Bize yaşam sağlamak için güneşimiz her şeyi ile çalışır, hele merkezinde öyle bir nükleer fırın var ki sürekli enerji üretir. Bir saniyede 620 milyon ton hidrojeni yakarak 616 milyon ton helyum külü oluşturur. Aradaki 4 milyon ton kütle E=mc^2 formülü ile enerjiye çevrilir, bizim yaşamamız için. Yüzeyinde patlamalarda ortalama 1.5 milyon ton maddeyi uzaya atar. Dikkat ederseniz saniyede 4 milyon ton madde kaybeden güneş için ara sıra olan patlamalarda kaybettiği kütle önemli değil. Bu patlamalarda ortaya çıkan enerji 160 milyar hidrojen bombasına eşdeğerdir.

Okullarda bu tür sayıların üzerinde durulmadığı için öğrenciler gezegen ve yıldız arasındaki farkları bilemiyorlar. Yıldızlar ne kadar büyük ve ne kadar etkin iken küçücük gezegenler sadece ondan aldıkları ışığı yansıtılar ve doğru dürüst bir etkinlikleri de yoktur. Sevgilerimle...