2010 yılından bu yana özellikle mekik projesi bittikten sonra ülkeler uzaya gidip geri sağ salim dönecek uzay uçakları hazırlıyor.

NASA'nın askeri mini mekiği bir çok deneme uçuşu yaptı., Orion uzay aracı ise bir kez denendi. SpaceX firması DragonLabs adlı bir uzay aracı hazırlıyor. Bunlara ek olarak ESA Intermediate eXperimental Vehicle (IXV) adlı bir uzay uçağının ilk denemesini 11 Şubat 2015 günü gerçekleştirdi. Uzaya araç göndermek bugün artık sorun olmaktan çıktı ama gönderilen uzay aracın tekrar yere indirmek ayrı bir mühendislik gerektirmektedir. Yeni bir roket modeli olan VEGA ile uzaya fırlatılan IXV uzay aracı 340 km yüksekte VEGA roketinden ayrılarak 412 km yüksekliğe kadar çıktı ve 100 dakikalık deneme uçuşunu tamamlayarak Pasifik okyanusuna sağ salim indi.

Uzay ucagi 2Yaklaşık 5 m boyunda ve 2 ton ağırlığında ki uzay uçağı, ilk kez kanatsız bir şekilde tasarlanmıştı. Atmosfere giriş açısı gayet iyi ayarlanmış 120 km yukarıda iken hipersonik hızdan süpersonik bir hıza inerek saniyede 7.5 km hızla atmosfere girmiştir. Paraşütleri açılmadan önce atmosferde süzülerek uçmuş, daha sonra paraşütle deniz sağ salim inmiştir. İner inmez her iki yanındaki balonlar açılmış, onu bekleyen gemi de vinçini kullanarak onu güverteye çekmiştir. Üzerinde bulunan yaklaşık 300 detektörün verileri incelenecek ve bir sonraki denemede daha da iyi bir sonuç almak için değerlendirilecek. Böyle bir uzay uçağı gelecekte bir çok amaç için kullanılabileceği aşikar. Sevgilerimle...