ESA'nın Rosetta uzay aracının çevresinde dolandığı ve üstüne Philae kondusunu indirdiği 67P kuyrukluyıldızı bildiğiniz gibi sekize benzeyen bir patates gibi şekli vardı.
Son çekilen fotoğraflarda KY'ın bu ince belinden ikiye bölüneceğine dair kanıtlar elde edildi. Araştırmacıların Science dergisinde yayınladığı makaledeki fotoğrafta siz de bu kırılmayı görebilirsiniz. Bu çatlama 13 Ağustos 2015 tarihinde güneşe en yakın konuma gelecek olan KY'ın gittikçe daha fazla güneş ışığı almasının sonucu iç yapısındaki baskıdan mı kaynaklanıyor, bilinmiyor. Ekseni çevresinde 12.6 saatde dönen KY'ın yüzeyi, hızlı bir soğuk-sıcak çevrimi yaşamaktadır.
Her ne kadar Güneşe çok yaklaşamayacak olsa da şu anda KY'ın o güzel belinde bol miktarda buahralaşan suyun oluşturduğu gaz jetler halinde çıkmaktadır. Güneşe en yakın olduğunda 1.2 GB uzaklıkta yani 186 milyon km uzakta olacak yani enberi noktası yer yörüngesinin dışında kalıyor. Meydana gelen jet türü fışkırmaların çoğu bu bölgeden geldiği için araştırmacılar bölünmenin olacağı konusunda hemfikirler. Daha önce Halley gibi bir çok KY'ın bölünerek güneşten uzaklaştığını biliyoruz, bekliyelim bakalım 67P'de bölünecek mi? Unutmayalım bölündüğünde Rosetta'nın çekeceği fotoğraflar da çok daha gizemli olacak. Sevgilerimle...