Siz sarı renkte olduğunu biliyordunuz değil mi? Hayır aslında yeşildir. Peki neden biz o renkte görmüyoruz, açıklayalım.

Her zaman söyleriz yıldızlara bakın onların rengini görebilirsiniz diye neden çünkü renk ile sıcaklık arasında biz gökbilimcilein Planck yasası adını verdiğimiz bir ilişkiden dolayı. İlişikteki resimde önce renklerin hangi dalgaboyu aralığına ve sağ kısımda ise hangi rengin hangi sıcaklığa karşılık geldiğini görüyorsunuz. Gökyüzünde her sıcaklıktan yıldız vardır ama yeşil renkte hiç yıldız yoktur. Karanlık bir yerden gökyüzüne baktığımızda sadece kırmızı, turuncu, sarı, beyaz ve mavi yıldızları farkederiz.

Güneşimiz yaklaşık 5800 Kelvin sıcaklığa sahiptir veya bir başka deyişle en fazla enerji yaydığı dalgaboyu 500 nm (nanometre). Bu sıcaklığa karşıt gelen rengi hemen resimden okuyabiliriz, aşikar olarak yeşil. Güneşe sarı renkte dememizin nedeni insan gözü yeşili tek başına algılamayıp diğer renklerin içine kattığı içindir. Bu göz ile beyin arasındaki ilişkiden kaynaklanır. İşte bu nedenle biz güneşi beyaz veya sarımsı beyaz görürüz. Çok nadir insan yeşili farkeder. Trafikte de magandalar sarıyı gördüklerinde hemen kornaya basarlar ya, herhalde onlar da yeşili farkedemediklerinden değil. Sevgilerimle...