2004 yılında ODTÜ Fizik bölümünden mezun olduktan sonra aynı bölümde Sevgili dostum Altan Baykal yönetimde lisansüstü çalışmasını yaptıktan sonra ABD'de Alabama Üniversitesine giden Esra Bulbul bir master çalışması da orada yaptı.

Daha sonra aynı üniversitede 2010 yılında doktora çalışmasını bitirdi. Şu anda Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics'de post-doc konumunda araştırmalarına devam etmektedir.

Esra ve arkadaşları yaptıkları son makalelerinde hem ESA'nın XMM, hem de NASA'nın Chandra x-ışın teleskopları ile alınan gökada kümelerindeki tayflarini incelediler. Bu tayflarda daha onceden gozlemlenmemis 3.5 keV'daki zayif tayf cizigisinin steril nötrinolarin (karanlik madde) bozunmalari sonucu olusmus olabilecegi sonucuna vardılar. Çünkü 7 keV kütleye sahip notrinolar bozunmaları sonucu 3.5 keV enerji yayarlar.

Bu çalışmayı bir Türk kızının yapmasından gurur duyuyorum. Ayrıca bana bu karanlık madde hakkında birçok takipcim fazla sayıda soru sormuştu, bilmediğim bir konu hakkında onlara çok az bilgi veriyordum, ben de aydınlanmış oldum. Kendisini tebrik ediyor, bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum. Esra Bülbül ve arkadaşlarının yayınladıkları makaleye aşağıdaki bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz. Bulbul et al, http://arxiv.org/abs/1402.2301