Önce uzanım açısını tanımlamamız gerekir, o nedenle aşağıda WikiPedia’dan aldığım güzel bir şekli koydum. Bu şekilde sadece en büyük doğu ve batı uzanımın dışında kavuşum karşı konum gibi gökbilimin önemli kavramlarını da anlayabilirsiniz.

Venus

Uzanım açısı, gezegen ve güneşin dünya ile yaptığı açıya denir. İçgezegenlerde durum farklıdır, dış gezegenlerde farklıdır. İçgezegenler güneşten fazla ayrılmazken dış gezegenlerin o özelliği yoktur.

Venus uzanimi

Venüs’ün yapabildiği en büyük uzanım ortalama 47 derece iken dış gezegenler 180 derece uzanıma dahi sahip olabilirler. Dış gezegenlerin uzanımı 180 derece olduğunda o gezegen karşı konumda deriz ve güneş battığında o doğar ve tüm gece boyunca ufkun üzerinde kalırlar.

Venus evreleri

Yarın yani 1 kasım 2013 günü Venüs en büyük doğu uzanımında olacak. Bir teleskopla bakarsanız Venüs’ü ilk dördün evresinde göreceksiniz. İki gün önce FaceBook arkadaşaım Ahmet Kahraman’ın çektiği fotoğrafta da gerçekten yarısı aydınlıktı Venüs’ün. Ay ilkdördün evresinden sonra dolunay evresine girer ve gittikçe parlaklaşırken, Venüs bu ilkdördün evresinden sonra gittikçe hilal evresinde görülecek ama işin ilginç yanı o da parlaklaşacak. Nedeni de gittikçe dünyamıza yaklaşması.

Venus un degisimi

Bugünlerde parlaklığı -4.1 kadir olan Venüs Aralık ayının ilk haftasında en parlak duruma gelecek ve -4.9 kadir olarak gözümüzü alacak bu aşk tanrıçası. Gökyüzünün Güneş ve Ay’dan sonra en parlak üçüncü cismi olan Venüs’ün karanlık bir mekanda gölge dahi oluşturduğunu görebilirsiniz. Bu güzel gök cismini akşamları güneş battıktan sonra lütfen seyredin, çünkü o bir güzel.