Son zamanlarda ilköğretim öğrencilerine konferans verdiğimden farkına vardım, o yaştakiler sayıların büyüklüğünü kavrayamıyorlar. O yaşta değil aslında büyük sayıları anlamlandırmak her yaşta zordur. O nedenle "Rakamların Dili Var mı?" diye bir sunumum vardır. Ceviz Kabuğu programında Barboros Bey dile getirmişti, daha önce de çok duymuştum kozmik takvimi, bazı sayıları anlamak için güzel bir örnekti.


Büyük patlamadan bu yana 13.7 milyar yıl geçti, Güneş 4.5 milyar yıl sonra dev bir yıldız olacak ifadesi de bir şey ifade etmiyor. Büyük patlamadan bu yana geçen zamanı 1 yıla indirgersek hangi olayın ne zaman olduğunu ona göre hesap edersek sayılar anlaşılır hale geliyor. 1 Ocak tam öğlen zamanı eğer büyük patlama gerçekleşmiş olursa kozmik takvimimiz bize şu olayları gösterecektir.

__ İlk gökadalar ve yıldızlar 8 Ocak sabahleyin 07:00'de oluştu.
__ Samanyolu 7 Şubat tarihinde biçimlendi
__ Güneşimiz 1 Eylül sabah 08:00'de meydana geldi ve dünyamız 11 Eylül gecesi saat 02:00'de oluştu.
__ Yeryüzünde ilk yaşam yani mikro organizmalar 30 Eylül günü saat 13:00\'de oluştu ama çok hücreli yaşamın başlangıcı 14 Aralık günü saat 23:00'e kadar ortaya çıkmadı.
__ Dinazorlar 27 Aralık günü saat 15:00'de ortaya çıktı ama 3 gün sonra yani 30 Aralık saat günü saat 10:00'da öldüler.
__ İlk insan 31 Aralık günü saat 23:39'da yeryüzünde gözüktü. Dikkat edin 21 dakika sonra yılbaşı.
__ 31 Aralık günü saat 23:23:55'de Mısır piramitleri yapıldı.
__ Eski Yunan filozofları 31 Aralık geceyarısından 5 saniye önce yeryüznde tartışıyorlardı.
__ Yılın son saniyesi ise Fatih Sultan Mehmet'in İstnbulu alışından bugüne kadar geçen zamana denk gelmektedir.
__ Siz yılbaşından 0.06 saniye önce doğdunuz, yani kozmik takvime göre saat 23:59:59.94'de.

Şekil ve yazılar farklı kaynaklardan alındığı için tarihlerde küçük sapmalar var ama önemli değil. Önemli olan evrenin bu kısa tarihinde insanoğlunun nerede durduğudur. Aslında bu takvimi siz de yapabilirsiniz ve içine daha çok farklı temel noktaları işaretleyebilirsiniz. Örneğin ilk kuşların uçtuğu an gibi…