5 Kasım 2013 tarihinde ABD bilim basınında şu başlıkta bir haber çıktı, “Turkey keen on space cooperation with China”. Hemen ilgimi çekti. İngilizcem iyi olmadığı için anladığım kadar Çin’in Ay’a gönderdiği uzay aracının fırlatışını görmek için ülkemizden iki kişi görevlendirilmiş. Medyadan görmüşünüzdür geçtiğimiz günlerde Çin Chang’e-3 uzay aracı ve ona bağlı Yutu Ay cipini bir March-3B roketi ile uzaya gönderdi.

TÜBİTAK Uzay Teknolijileri Araştırma Enstitüsü müdür teknik yardımcısı Onur Haliloğlu Xinhua haber ajansına verdiği beyanatta Türkiyenin Çinin Ay keşif proğramı ile yakından ilgilendiğini dile getirerek Chaneg’e-3 uzay aracından gelecek olan bilgileri Türkiyenin hararetle beklediğini vurgulamış. Aynı kişi ayrıca Türkiye ve Çin arasında uydu projelerinde, Ay’ın keşfinde ve dış uzay araştırmalarında işbirliğini artırmaları gerektiğini ifade etmiş.

Yıldız Teknik Üniversitesi Mekatronk bölümü öğretim üyesi ve aynı zamanda üniversitenin bilim ve teknoloji uygulama araştırma merkezi müdürü olan Yard. Doç. Dr. Celal Sami Tüfekçi ise Türkiyenin astronot proğramı için Çin ile işbirliğini geliştirmesi gerektiğini aynı haber ajansına söylemiş. Türkiyenin bir astronot proğramına gereksinmesi olduğunu ve yakın gelecekte astronotları uzaya göndermek için iki ülkenin işbirliğini geliştireceklerini düşündüğünü ileri sürmüş.

Haberin gerisi de ilginç ama ben burada bırakayım. İlgilenenler aşağıdaki bağlantı adresinden okuyabilirler. Yorum yapmıyorum ama yorumlarınızı bekliyorum. Füze anlaşmasından sonra bu tür haberler bekliyordum ama beklediğimden çabuk geldi. İlginçtir google amcaya sordum ülkemizde bir medya bu haberi paylaşmış mı diye hayır dedi, belki bugün çıkar ve ilgili kişilerle yapılan söyleşileri okuruz.

http://www.spacedaily.com/.../Turkey_keen_on_space...