Biliyorsunuz yer kabuğu okyanus diplerinde 5-10 km kalınlıkta iken karalarda 30-50 km aralığındadır.

Ay kabugu kalinligi 1

Ay kabuğunun kalınlığı ise ilk gözlemlerde ortalama 50 km kalınlığında olduğunu biliyoruz. Ayrıca arka yüzündeki kabuk kalınlığının da yine ortalam 12 km daha kalın olduğunu biliyorduk. Ay’ın çapı yer çapının dörtte biri olduğuna göre eğer kıyaslarsak Ay kabuğunun daha da ince olmasını beklerdik.

Ay

Yukardaki fotoğrafta Ay’ın bize yakın yüzü sol tarafta diğer yüzü ise sağ tarafta gösterilmiştir. Bu fotoğrafa baktığımızda ön yüzde bol miktarda düz alanlar (denizler) olduğunu hemen farkederiz. Arka yüzyi ise kraterlerle doludur. NASA’nın GRAIL(Gravity Recovery and Interior Laboratory) adlı projesi çerçevesinde Ay’a gönderdiği med ve cezir isimli iki uzay aracı Ay’ın iç yapısını ve çekim alanını inceledi.

 Med ve Cezir

Grail ön yüzdeki denizlerin altında kalan çarpışma kraterlerini de ortaya çıkardı. İlginç sonuç, önyüzdeki kraterlerin çapı arka yüzdeki kraterlere göre daha büyük olduğu saptandı. İlk fotoğrafta bu kraterleri görüyorsunuz ve kabuk kalınlığı da renklerle gösterilmiş. Geçen yıl görevini tamamlayan GRAIL 17 Aralık 2012 tarihinde Ay’ın kuzey kutbunda bulunan bir kraterin kenarındaki 2.5 km yükseklikteki dağa düşürüldü.