Gökyüzü fotoğrafçılığı o kadar kolay değilmiş. Bu yaz iki ay neredeyse her gece çabaladım ama sadece iki fotoğraf çekebildim, bunlardan bir tanesi yukarıda gördüğünüz Andromeda gökadasıydı.

Andromeda gökadası

Karanlık bir mekanda gözle görülebilen bu büyük gökadayı görmek için gökbilimciler size üç yöntem öneriyor. Ama her üç yöntemde de Büyük kanatlıat Karesini (Pegasus) ve Kraliçe (Cassiopia) takım yıldızını gökyüzünde tanımanız gerekir. Bu Kasım akşamlarında kafanızı doğu yönünde kaldırırda tepenizedeki yıldızlara bakarsanız her iki takım yıldızı da görmemek olanaksız.

Andromeda

Yukarıda birinci yöntemi görüyorsunuz, bu benim de kullandığım yöntemdir. Önce Kanatlıat’ın sol alttaki parlak yıldızı olan Alpheratz’dan delta And yıldızına ve oradan da Mirach yıldızına ulaşabilirsiniz. 90 derece yukarıya dönerek Mirach ile mü And yıldızını bir doğru ile birleştirirseniz sizi bu güzel gökadaya götürür. Karanlık bir konumda iseniz nü And yıldızı da çok güzel görülür, onu da kendinize referens alabilirsiniz.

Andromeda

İkinci yöntemde Zincirli Prensesin annesi olan Kraliçe takımyıldız başlangıç noktamız. Dikkat ederseniz bir W harfine benziyor. Eğer bu W harfini iki V gibi düşünürsek, bunlardan biri dar diğeri geniştir. Dar olan V’nin yıldızları Caph, Navi ve Shedar’ı doğrular ile birleştirirsek bir oku andırır. İşte bu okun yönü sizi Andromeda’ya götürür.

Andromeda

Üçüncü yöntem daha parlak yıldızlardan hareket eder. Ruchbah ve Alpheratz’ı bir doğru ile birleştirin. Mirach ile mü And yıldızını da bir doğru ile birleştirin. İşte bu iki doğrunun kesim noktasının hemen altında Andomeda gökadası yer alır. Bu gökadayı bulduğunuzda sadece beyaz bir bulut gibi gözükür, sakın fotoğraftaki gibi bir görüntü beklemeyin.

Biraz daha ışıklı bir yerdeyseniz elinize küçük bir dürbün veya üzerinde normal objektifi olan bir fotoğraf makinesi ile bu alana bakabilirsiniz. Her ikisi de gökyüzünde geniş bir alan gördüğü için Andromedayı bulmak sizin için sorun olmayacaktır. Eğer bir üç ayağınız varsa bulduktan sonra hemen fotoğrafını çekin. 30 saniye poz vererk güzel bir fotoğraf çekebilirsiniz. Güzel derken çektiğiniz görüntüde Andromeda’yı görebilirsiniz.