Geçenlerde bir yazımda bu yıldız ile ilgili bir anım olduğunu yazmıştım, şimdi anlatayım. Yıl 1975, eşim hamile ama o zamanlar kız mı olacak erkek mi olacak çocuk doğuncaya kadar bilinmezdi. Biz isim arıyoruz, her iki ailenin büyüklerinin adını koymayacağız dedik baştan, güzel bir isim arıyoruz. Benim bulduklarımı eşim, onun bulduklarını ben beğenmiyorum. Hem özgün olsun istiyoruz, hem de anlamlı. Kitapçılarda o zamanlar isim kitapları satılırdı, aldık, tek tek hepsini araştırdık, yok olmuyordu, sadece aile kavgasına neden oluyordu.
Bir gün aklıma geldi, eşime dedim ki ben buldum. Bak kız olursa ne güzel "Aldebaran hanım" derler, erkek olursa "Aldebaran Bey" derler, söylerken insanın ağzı doluyor, ayrı bir havası var dedim. Kadınlar her zaman önce Hayır derler ya yine aynı yanıtı aldım. Bir daha artık bi isim arama işi bitmiştir dedim, iyice kızmışım demek ki. Kız olursa senin adını, erkek olursa benim adımı koyacağız dedim, tartışmayı sonlandırdım. Sonunda oğlumun adı İbrahim Etem Derman" oldu, sadece tek bir harf farkı ile.
Gelin bu yıldızı tanıyalım. Gökyüzünde bulmak çok kolay. Akşamları doğu ufkuna baktığınızda Ayyuk'un sağında yer alır. bir diğer yöntem ise Avcı'nın kuşağındaki üç yıldızı bir doğru ile birleştirip yukarıya doğru uzattığınızda Aldebaran'dan geçer. Yedi Kandilli Süreyya'yı (Ülker) tanıyorsanız hemen onun altında görebilirsiniz. Boğa takım yıldızının en parlak yıldızıdır. Aslında gözlerinden alev fışkıran Boğa'nın gözüdür. Rengi kırmızımsı olduğu için alev biraz da o nedenle.
Aldebaran yaşlı ve çok büyük bir yıldızdır. Çapı güneşimizin çapının 35-40 katıdır. Bu yıldızı bugünkü güneşin yerine koyarsak atmosferi Merkür gezegenine kadar ulaşırdı. Güneşin saçtığı enerjinin 133 katını uzaya gönderir. Bizden 65 ışık yılı uzaklıkta portakalımsı-kırmızımsı renktedir, parlaktır gözünüzü alır. Eğer bu yıldızı severseniz, çocuğunuza bu ismi verin, ben beceremedim. Sevgilerimle...