İlk bakışta gezegenimsi bulutsulara benziyor ama değil bu bir süpernova kalıntısı. Güney yarımkürede bulunan bizim ülkemizden gözükmeyen Kılıçbalığı takımyıldızında bulunuyor. Gökbilimdeki resmi adı SNR 0509-67.5. Bu adlar sizi korkutmasın, buradaki SNR'nin anlamı Süpernova kalıntısı (SüperNovaRemnant) demek, yanındaki rakamlar da onun gökyüzündeki koordinatlarını gösterir. Bize uzaklığı 160 000 IY. Büyük olasılıkla 1a diye sınıflandırılmış bir süpernova türü. Patlama yılı uzaya atılan gazların hızından ölçülebiliyor ve yaklaşık 400 yıl önce olduğu tahmin ediliyor.
1a türü süpernovalar daha önce de anlattığım gibi iki yıldızın etkileşimi sonucu ortaya çıkıyor. Bu yıldızlardan biri beyaz cüce ama diğer bileşen hakkında iki seçenek var, normal bir yıldız mı yoksa o da bir beyaz cüce mi? Hubble ile çekilen fotoğraf üzerinde çalışan gökbilimciler yoldaş yıldızın izini aramak amacıyla bu kabarcığın ortasında ne var diye araştırdılar. Süpernovayı meydana getiren çarpışmada eğer bileşen yıldız bir beyaz cüce ise yok olması, normal bir yıldız ise yaşamına devam ediyor olması gerekiyordu. Kabarcığın çapı 23 IY. olduğunu unutmayalım. Sonuçta merkezda arka planda sadece bir gökada gözüküyordu. O zaman bileşen yıldızın beyaz cüce olduğuna karar verdiler.
Fotoğrafta, Hubble ile görsel bölgede alınan görüntü, Chandra X-Işın teleskobu ile çekilen fotoğraf üst üst yerleştirilmiştir. Hubble görüntüsünde pembe renk ve çevresindeki yıldızlar, X-Işın teleskobu ile çekilende ise pembe çemberin içinde gördüğümüz sıcak gazların göstergesi mavi ve yeşil bölgelerdir.