Bugüne kadar bulunan ötegezegenlerin sayısı 784 olmuş, bazı kataloglara göre ise 777. Biz ortalamasını alalım ve 780 diyelim. Bunların içinde Jüpiter'den 10 kat büyük olanları da var yer büyüklüğünde olanları da var. Bir ara bunlardan haber veriyordum ama o kadar çok keşif yapıldı ki, ben de ara verdim. Şimdi ise bazı parametrelerine göre önemli olanları, bulundukça sizlere duyuracağım.
Fotoğrafta gördüğünüz ötegezegenin özgün hali yani kendisi değil, gidip de (zaten gidemezler ya..) yakından bu fotoğrafı çekmediler. Bulunan ötegezegenin parametrelerini iyi bir photoShop kullanan elemanlarına veriyorlar, haydi hayal et ve resmini yap diyorlar. O nedenle bir ötegezegen fotoğrafı gördüğünüzde lütfen aldanmayın, onun sadece hayali görünüşüdür.
UCF-1.01 ötegezegeninin en önemli özelliği dünyamızda daha küçük olması, çapı 8400 km yöresinde. Bildiğiniz gibi yerin çapı 12 750 km'dir. Diğer önemli bir özelliği ise kozmik öçekde bize çok yakın olması, sadece 33 ışık yılı uzaklıkta. Bu ötegezegenin kütlesini ölçebilecek duyarlı tayfçekerler daha yapılmadı, o nedenle zaten hep kütlasi büyük olan ötegezegenler bulundu bugüne kadar.
Bir grup araştırmacı GJ 436 yıldızının çevresinde dolanan Neptün büyüklüğündeki GJ 436b ötegezegenin kırmızıöte bölgede gözlem yapan Spitzer Uzay teleskobu ile gözlerken bir de gördüler ki yıldızın ışığında daha az derin olan dönemsel sönmeler gördüler. Farklı bir cismi çalışırken beklenmdik bir keşif yapmış oldular. Yapılan keşfin yöntemi bugün sürekli aynı yöntemle ötegezegen bulan Kepler uydusu ile aynıydı, yani yıldızın önünden gezegeni geçerken örttüğü için ışığını azaltıyordu, buna geçiş yöntemi denir.
Gelelim işin bir diğer ilginç yanına. Bu gezegende yaşıyor olsaydık 1.4 günde yıldızının çevresinde dolandığı için, bir yıl uzunluğu 365 gün değil 1.4 gün olacaktı. Kepler yasalarına göre eğer gezegen böyle hızlı dolanıyorsa yıldızına çok yakın demektir. Bu uzaklığı da gözlemlerden çıkarabiliyoruz, sonuç yer-ay uzaklığının sadece 7 katı (384 000x7=2 688 000), yaklaşık 3 milyon km. Dünyamızın güneşe olan uzaklığının 150 milyon km olduğunu bilirsek bu ötegezegenin yıldızına ne kadar yakın olduğunu kavrayabiliriz.
Bu gezegende yaşıyor olsaydık dedik ama ne mümkün, yıldızına çok yakın olduğu için yüzeydeki sıcaklığı da çok yüksek, 600 °C. Bu sıcaklıkta biz yaşayamayız ama belki mikroorganizmalar yaşayabilir. Gökbilimciler bu sıcaklıkta yüzeyin eriyik haline gelebileceğini yani bir anlamda ötegezegenin yüzeyinde sürekli lavların olduğunu ileri sürüyorlar. Fotoğrafta bunu kanıtlıyor zaten.
Araştımacılar Spitzer verilerini daha ayrıntılı analiz ettiklerinde aynı yıldızın UCF-1.02 adını verdikleri üçüncü bir gezegeni daha buldular. Yukarıda özelliklerini anlattığımız ötegezegen yerin üçte iki büyüklüğünde iken son bulunan bu gezegenin üçte bir büyüklüğünde olduğunu hesaplaılar. Bulunan bir ötegezegenin, ötegezegen olması için kütlesinin muhakkak bilinmesi gerekir. Bu denli küçük ötegezegenlerin kütlesini ölçecek çok duyarlı aletler yapılmadığı için bu ikisi de ötegezegen adayı olarak kataloglara geçti.