1 Ekim 2012 tarihinde sizinle başlık adı ile benim çektiğim fotoğrafı paylaşmıştım. O paylaşımda yerin Güneş çevresinde, Güneş'in gökada içinde ve Samanyolunun evren içindeki hızlarına değinmiştim. Sizler tarafından çok beğenilmişti ki 214 beğeni, 246 paylaşım ve 28 yorum aldı. Bu şimdiye kadar yazdığım yazılar içinde bir rekordu. Paylaşımın çok olmasından arkadaşlarımın beğenmeden paylaştıklarını da böylece anlamıştım.

Ama en önemlisi Yavuz Korkmaz arkadaşım bazı farklı hızları yazmadığımı iletti, haklıydı. Benim kopya çektiğim yerde de bu hızlar yoktu. İşte bugün diğer bu hızları gözönüne alacağım.

Yerin-ekseni
Yer kendi ekseni çevresinde bir günde dönmektedir. Ekvator üzerinde bulunan bir kişinin hızını hemen bulabilirsiniz, çünkü ekvatorun uzunluğunu biliyoruz, yaklaşık 40 000 km. Yolu zaman böldüğümüzde hızı bulabiliriz, saatde 1670 km. Ülkemizin bulunduğu enlemlere geldiğimizde yol küçüleceğinden hızımız da küçülecektir. 40 derece enleminde katettiğimiz yol yaklaşık 30 000 km'dir ve hızımız da saatde 1280 km'dir. İlk yazımda paylaştığım hızlar içinde uçak hızı da vardı, yerin dönme hızı uçak hızında biraz daha büyük veya hemen hemen eşit diyebiliriz ki bu üstünde yaşadığımız dünyamızın en küçük hızıdır. Eğer km/saniye şeklinde verdiğim diğer hızlarla karşılaştırmak istersek, bu birimde değeri 0.36 km/s'dir.

Gunesin-yeri

Güneşimizin Samanyolu içindeki yeri. Gökadamızın merkezine 26 000 IY uzaklıkta.

Değinmediğimiz ve Sayın Korkmaz'ın dile getirdiği Samanyolu'nun Yerel grup içindeki hızını anlayabilmemiz için bu grubu önce tanımamız gerekiyor. Evrende gökadalar kümeler halinde bulunuyor. Ayrıca kümeler gruplaşarak süper kümeleri oluşturuyor. Yerel grupda yaklaşık 54 gökada bulunuyor ama bunların çoğu büyük gökadaların uyduları ve düzensiz cüce gökadalardır. Grubun iki büyük ve görkemli gökadası Samanyolu ve Andromeda, bunlara belik eklenecek üçüncüsü Triangulum gökadası. Grubun kütle merkezi de doğal olarak Samanyolu ve Andromeda gökadalarının arasında bulunuyor. İşte güneşimizin bu kütle merkezi yöresindeki hızı saniyede 295 km'dir. Unutmayalım Andomeda ve Samanyolu gökadaları birbirlerine saniyede 130 km hızla yaklaşmaktalar ve çarpışmaları için yaklaşık 5 milyar yıl gerekiyor.

Andromeda

Yerel grubun en önemli ikinci gökadası Andorema. Bize uzaklığı yaklaşık 2 milyon IY.

Yerel grup Virgo süper gökada kümesinin üyesidir. Dolayısıyla Başak (Virgo) takımyıldızı doğrultunda bir hareketi vardır. Bu hareketin hızı da saniyede 300 km\'dir. Ayrıca ilk paylaşımda sözünü ettiğim evrendeki hızımız ise Yerel grubun Suyılanı takımyıldızı doğrultusundadır ve hız değeri saniyede 600 km'dir.

Virgo-yerel-grup

Unutmayalım tüm sözünü ettiğimiz hareketlerin doğrultuları farklı yönlerdedir. Dolayısıyla bu hızları toplamak isterseniz vektörel işlem yapmanız gerekir. Her hızın doğrultusunu ararsanız internette gökada koordinat sisteminde bulabilirsiniz. Sizlere yakında evren ile ilgili daha geniş haberler vereceğim.