Bugün (13 Haziran) saat 18'de NASA uzaya NuSTAR (NUclear Spectroscopic Telescope Array) adlı bir gözlem uydusunu yörüngesine yerleştirdi. Bu Uzay Teleskobunun neler gözleyeceğine daha sonra değineceğim. Fırlatma işi bir Pegasus XL roketi ile gerçekleşti, fakat roket yerde değildi. Pasifik okyanusundaki Kwajalein mercan adalarından bir saat önce havalanan Stargazer adlı uçak roketi yaklaşık 12000 km'e taşıdı ve orada bıraktı, fotoğrafta görüldüğü gibi.

5 saniye sonra ateşlenen roket de yükünü uzaya taşıdı. Bu NASA'ya ne kazandırmıştı? Yer çekimi ivmesinden epeyi kurtulduğu için çok az yakıt ile fırlatılmış ve maliyeti ucuzlamıştı. Yerden, denizden roket atılıyordu da havada atılanı ben ilk kez duydum ama sanırım bu beşincisiymiş.

NuSTAR, evrenin yaramaz gökcisimleri olan patlayan yıldızlardan, kara deliğe düşen maddelerden ve yüksek manyetik alana sahip nötron yıldızlarından yayınlanan yüksek enerjili X-ışınları gözleyecek. Görsel ve X-ışın gökbilim çalışmaları arasında en önemli fark gökcisimlerini X-ışında gözlemek için uzaya çıkmak gerekir, çünkü atmosferimiz bu zararlı ışınları soğurur, yeryüzeyine ulaştırmaz. Daha önce uzaya gönderilen Chandra ve XMM-Newton X-Işın tleskopları enerjisi 10 keV'dan küçük olan X-ışınlarını gözlerken NuSTAR enerjisi 80 keV'a kadar olan ışınları yakalayacak. Bu enerjiye sahip ışınımlar ise yukarıda sıraladığım aşırı etkin gökcisimlerinden yayılmaktadır.