Günlük yaşantımızda kullandığımız uzunluk birimleri genellikle cm, m, ve km'dir. Gökcisimleri geniş uzay içinde birbirlerinden çok uzakta olduğu için bu örneğin km birimini bir türlü kullanamayız, çünkü rakamlar çok büyür, bilimsel formatla göstermeye çalışırız ve gençlerin hesap yapması zorlaşır. O nedenle gökbilimde daha büyük uzaklıkları tanımlamak için yeni uzunluk birimleri kullanılır. Bunlar gök birimi (GB), ışık yılı (IY) ve parsekdir (PC).

Gök birimi yaklaşık olarak ortalama yer-güneş uzaklığı olarak tanımlanmıştır. Genel olarak yer güneşe en yakın olduğunda 147 milyon km, en uzak olduğunda ise 152 milyon km uzaktadır, ortalaması da 149.5 milyon km deriz ama madem bunu bir birim olarak kullanıyoruz metre olarak tam değerini bilmek zorundayız. Her dört yılda bir kongresini yapan Uluslararası Gökbilim Birliği bu sene 20-31 Ağustos tarihlerinde Çin'in Beijing kentinde toplandı ve komisyonlardan birinde bu konu tartışıldı.

İlgili komisyonda gök birimin resmi tanımı yapıldı, 149 597 870 700 m olarak kabul edildi. Bu birimin simgesi ne olacak sorusu ise uzun tartışmalardan sonra "A" olarak kabul edildi, çünkü ua ve au önerileri vardı. Işığın bu uzaklığı katetmesi için gerekli zaman da 499.0047838 saniye veya yaklaşık olarak 8.32 dakika olarak hesaplandı. Birimlerin değeri tanımına göre değişir daha önceki tanımda GB sadece 9 m daha küçüktü. Güneş sistemi içinde kullandığımız bu uzaklık biriminin tanıma göre farklılıkları ne kadar küçük olsa da bilim insanlarının en doğruyu bulma çabaları açısından önemlidir.