NASA'nın ötegezegen bulmak için yörüngeye yerleştirdiği Kepler Uzay Teleskobu bildiğiniz gibi çok sayıda ötegezegen buldu. Fakat farklı olanları medyaya düşüyor. Kepler uydusu ile çalışan gökbilimciler geçiş yöntemi ile ötegezegen bulmak için ilginç yazılımlar geliştirmesine karşın PH1 adı verilen bu gezegeni maalesef göremediler. Peki kim gördü diye sorarsanız bilime meraklı olan halktan kişiler yakaladı.

Ötegezegen bulmak için kullanılan yöntemde gezegen güneşinin önünden geçerken ondan gelen ışığın bir kısmını kapatıyor. İşte Kepler bu kesilen ışığın oranı binde iki foton olsa da bunu yakalayabiliyor. Eğer ışığın bir kısmının örtülmesi dönemsel ise bunu bir ötegezegenin yaptığına karar veriliyor. Bu kararın verilmesi en az üç kez bu olayın görülmesine bağlı. Daha sonra hazırlanan bilgisayar yazılımları ile bu ışık eğrisi inceleniyor ve ötegezegenin çapı bulunuyor. Eğer sistem bir kez de tayfsal olarak incelenirse bu kez de ötegezegenin kütlesi elde ediliyor.

Artık bilimde öne çıkmış tüm ülkeler yaptıkları bilimsel araştırmaları toplumlarına anlatıyorlar ve onların da bilimsel çalışmalara katkı vermeleri için ellerinden geleni yapıyorlar. İnternette bu tür sitelerden biri de Gezegen Avcıları (Planet Hunters) sayfasıdır. Kepler verilerini bu siteye koyuyorlar ve halktan gezegen bulmaları için yardım istiyorlar. Unutmayın böyle bir kampanyaya siz de katılabilirsiniz. Gökbilimcilerin yazdığı o mükemmel yazılımlardan kaçabilen ötegezegenler insanların gözünden kaçmıyor doğal olarak. Aslında Planet Hunters grubunu bulduğu bu ilk gezegen değil ama yine de adını PH1 koymuşlar.

Ötegezegen bizden 5000 ışık yılı uzaklıkta. Neptün'den biraz daha büyük ve gaz bir gezegen olduğu düşünülüyor. Yarıçapı yerin 6 kat büyüklüğünde. Dört güneşi de bu ötegezegen üzerine çekim kuvveti uyguluyor, dolayısıyla karmaşık bir ortamda bulunmasına karşın ötegezegen kararlı bir yörüngeye oturmuş. Gezegen bir çift yıldı zın çevresinde dolanırken hemen yakındaki bir çift yıldızın bileşenleri de ona etki ediyor. Bu çift yıldızlar da ortak kütle merkezi çevresinde dolanmaktadırlar. Bugüne kadar bir çift yıldız sisteminde altı tane ötegezegen bulunmuştu ama onlar yıldızlarına çok yakındı,

PH1 daha uzakta. PH1 ötegezegenini PlanetHunters.org sitesini kullanan San Francisco'lu Kian Jek ve Arizona Cottonwood'lu Robert Gagliano'dur. Gezegenin çift yıldızın önünden geçerken çok az miktarda ışığın azaldığını farkettiler. Daha sonra profesyonel gökbilimciler Mauna Kea tepesindeki Keck teleskobunu kullanarak yaptıkları tayfsal çalışmanın sonucunda buluşu onayladılar