Bayrağımızdaki Ay-Yıldız ifadesini çok kullanırız ama aslında o parlaklıkta bir yıldız yoktur. Hilal şeklindeki Ay'ın yanında ya Venüs veya Jüpiter olur, yani Ay-Yıldız dediğimizde o bir yıldız değil, gezegendir. Geçen haftalarda gökyüzünün doğu bölgesi sabaha karşı festival gibiydi, bakanlar büyülendi. İşte bu festival sırasında 15 Temmuz Pazar günü sabaha karşı yine doğu ufkunda Ay Jüpiter gezegenini örttü. Bu olay her zaman olur ama gündüze denk gelirse göremeyiz. Bir sonraki örtmeyi geceleyin ancak 2034 yılında görecektik.
İşte bu nedenle ülkemizdeki usta gökyüzü fotoğrafçıları Mustafakemalpaşa'nın Tırnova kentinde bir etkinlik düzenlediler, ben uzun bir yolculuktan geldiğim için onlara katılamadım üzgünüm. Türkiye'nin Hubble'ı diye ünvanlandırdığım Sevgili Uğur İkizler yine iş başındaydı ve mükemmel kareler yakaladı. Bu tutulma sadece kuzey Afrika, Ortadoğu ve Avrupadan gözüküyordu. Diğer ülkelerden çekilenlere baktım Jüpiter tam hilal şeklindeki ayın hizasında değildi, sadece Uğur en güzelini yakalamıştı ve Spacewheather'da yayınlandı bu güzel görüntüler.
Yukarıdaki fotoğrafın özgün hali aslında aşağıdakidir. PhotoShop'da biraz oynayarak arkaplanı karartırsanız üstteki fotoğrafı elde ederseniz. Aşağıdaki fotorafa bakarsanız Galileo uydularının da nasıl sırasıyla örtüldüğünü anlarsanız. Ay'ın sağındaki Ganymeda, onunda sağındaki ise Callisto uydusu. Aslında Jüpiterin kendisinden önce sırasıyla Europa ve Io örtülmüştü.