Atmosferimizin yüksek katmanlarında mercek veya herkesin daha kolay hayal edebileceği uçan daire şeklinde sabit bulutlar oluşur. Bunu Anadolu'da büyük dağların yanında yaşayanlar gayet yakından bilirler, büyük kentlerde oturanlar hiç görmemiştir.

Bu tür bulutlara merceksi (lenticular) bulutlar adı verilir. Rüzgar yönüne dik şekilde yer alırlar. Dağ veya bir dağ silsilesi yüzeyinden esen rutubetli rüzgar, rüzgar yönünde bu türlü sabit bulutları oluşturur. Dağ tepesindeki sıcaklık çiğ oluşma sıcaklığına düştüğünde havadaki nem yoğunlaşır ve merceksi bulutlat oluşur.

Güçlü uçakların pilotları türbülansdan dolayı merceksi bulutların yakınından geçmek istemezler. Fakat planörle uçanlar ise tersine bu bulutları isterler ve çok yükseklerde uçma rekorları kırarlar. Merceksi bulutların kenarı çoğu zaman parlak renkli olarak görülür. Sadece dağlık kesimlerde değil, rüzgar yönünün ve hızının değiştiği bölgelerde de bu tür bulutlar oluşabilmektedir. Bu bulutları gören atmosfer yapısını bilmeyen bir çok bilgisiz insan onu uçan daire sanır ama bu çok güzel bir doğa olayıdır. Fotoğrafta iki merceksi bulutun görüntüsünü görmektesiniz.