Yaklaşık 6 tonluk UARS uydusu Cumartesi (24 Eylül) günü atmosfere girdi. Perşembe gününe kadar parçaların nereye düştüğü konusunda NASA'dan resmi bir açıklama gelmedi.

ABD vatandaşları bu arada bir çok spekülasyon yarattı; büyük hasar verdi NASA o nedenle açıklamıyor diyeni mi ararsınız, ben gördüm işte şu kentin üstünden geçti diyeni mi ararsınız, özellikle de bugünlerde gökyüzünde tam karşı konumda bulunan parlak Jüpiter gezegenini gösterip UARS daha düşmedi diyeni mi? Tam 5 gün sonra 27 Eylül günü beklenen açıklama geldi.

Pasifik okyanusu üzerinde, Samoa adalarına yakın (Enlemi 14°.1 G, boylamı 170°.2 B) Türkiye saati ile 07:01'de atmosfere girmiş ve bu noktadan 550 km sonra parçalar dökülmeye başlıyor ve bu süreç 1450 km'ya kadar uzanıyor. Büyük parçalar en son düşer. Atmosfere girdiği noktadan 1500 km uzağa kadar Pasifik okyanusu uzandığından parçaların herhangibir kara parçasına değil denize düştüğünü açıkladılar.

Aerospace sayfasında düşmeden önce yapılan son tahmin Türkiye saati ile 08:10'da düşeceği ileri sürülmüştü ve bu zamanın hatası ±2 saatdi. Tahmin tuttu ama 01:09 dakika erken atmosfere girdi. NASA'nın açıkladığı noktayı ve parçaların düştüğü bölgeyi harita üzerinde ben işaretledim. Son bir spekülasyon da ben yapayım. Yeryüzünde bu kadar radar UARS'ı takip ederken uzayda bir sürü uydu yeri gözlerken bu konum acaba neden bu kadar geç açıklandı. Eğer saklanmak istenen bir şeyler varsa yakında ortaya çıkar.